Het doel van het project “Waterstof in stroomversnelling” is het versnellen van de uitrol van hoogwaardige infrastructuur voor waterstof-gedreven mobiliteit in Oost-Nederland.
Om dit te bereiken, slaan twee Gelderse MKBs de handen ineen. Enerzijds zorgt Kuster H2 Energy B.V. (Babberich) voor de benodigde kennis en ervaring op het gebied van het verzorgen en distribueren van fossiele en duurzame brandstoffen, en anderzijds zorgt HyET Hydrogen B.V. voor de technische expertise om de kwaliteit van deze (en toekomstige) waterstoftankinstallaties naar een hoger niveau te brengen.
Het consortium gaat op drie fronten aan de slag. 1) de realisatie van een openbare waterstoftankinstallatie met een gegarandeerde afgiftecapaciteit tot 1080 kg/dag en 350.000 kg/jaar, waarmee het zich in het wereldwijde topsegment van waterstoftankstations mag scharen. 2) de demonstratie en kwalificatie van elektrochemische compressie van waterstof op commerciële en langdurige schaal, een vorm van compressie die betrouwbaarder en goedkoper is dan conventionele mechanische compressietechnieken. 3) het opstellen van een regionale opschalingsstrategie en delen van de opgedane kennis en inzichten uit het project om de uitrol van de waterstofeconomie in Oost-Nederland met de kennis en inzichten uit dit project verder te versnellen.
Aan de vraagzijde heeft het consortium al afspraken gemaakt met de regionale vervoersmaatschappij Arriva, die zijn vloot van 10 waterstofbussen bij het nieuw te realiseren vulstation van waterstof gaat voorzien. Hierdoor ontstaat een constante afname van waterstof en is er veel ruimte om de regionale (en nationale) waterstofmarkt verder te ontwikkelen, en nieuwe regionale samenwerkingsverbanden te laten slagen. Dit project is daarmee een aanjager waardoor diverse andere belanghebbenden in de regio op het gebied van aanbod (zoals waterstof-productie) en vraag (zoals vervoersmaatschappijen, maar ook particuliere gebruikers) sneller hun eerste waterstofprojecten kunnen vormgeven en uitrollen.
Voor Kuster is dit project een uitgelezen kans om de uitdaging van de energietransitie in om te buigen naar een strategisch voordeel, en voor HyET biedt dit project de uitstekende mogelijkheid om zijn leidende positie op het gebied van elektrochemische waterstofcompressie uit breiden en zijn marktpositie snel op te schalen. De grootste winst van het project ligt in de directe bijdrage aan de regionale doelstellingen op het gebied van economie en klimaat. Enerzijds door aanjagende functie van het project om zo de waterstofeconomie in Oost-Nederland in een stroomversnelling te brengen, en het anderzijds door verder versterken van de positie van Oost-Nederland als een leidende kennisregio voor energievraagstukken en decentrale energieopslag.