Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Mest in eigen beheer

Looptijd: van 2015-06-01 tot 2017-05-31


In samenwerking wordt een modulair energiezuinige innovatief mestverwerkingsproces voor “natte” mestsoorten op boerderijniveauontwikkeld. Dit door een combinatie van een innovatief droogproces voor de dikke fractie en een innovatief scheidings-/ontwateringsproces voor de dunne fractie welke optimaal op elkaar zijn afgestemd.

Het project, bestaande uit innovatieve combinatie van diverse technieken, biedt de mogelijkheid om op duurzame wijze een afvalproduct tot een aantal vermarktbare grondstoffen op te waarderen. De essentie is dat het proces werkt op boerderijniveau en beperkte inzet van fossiele brandstoffen vergt. Daarnaast zal door het verbranden van mest het bedrijf voor wat het verwarmen van de stallen en woonhuis betreft volledig in zijn energiebehoefte kunnen voorzien. De mest behoeft niet meer naar elders te worden getransporteerd voor verwerking. De duurzaamheid van de keten wordt door het project bevorderd.

De functionaliteit van het mestdroogproces is gebaseerd op een combinatie van mestdroging met warmte van biomassa en mechanische damprecompressie. Hiermee kan exportwaardige te pelletiseren mest met minimaal 80% ds worden geproduceerd. Voor de techniek is octrooi aangevraagd.De functionaliteit van de scheiding van de dunne fractie is gebaseerd op principe van membraandestillatie. De toepassing van de techniek voor “verse”mest.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen