In het project GrowX 2.0 werken GrowX en WUR/AMS Institute samen met verschillende kennisinstellingen om de teelt van gewassen in een vertical farm te automatiseren en zo de kostprijs te verlagen. Samen worden er andere type lampen en een nieuwe koelingstechniek in de vertical farm geplaatst, waardoor het ideale groeiklimaat wordt gecreëerd. Daarnaast wordt de teelt gerobotiseerd. De robots worden voorzien van camera’s zodat de data van de gewassen wordt geregistreerd. Samen met de Wageningen Universiteit wordt de data geanalyseerd en onderzocht hoe de teelt productie kan worden geoptimaliseerd. Daarnaast wordt er AI en IoT software toegepast, zodat de cel volledig geautomatiseerd kan werken.
De verwachting is dat het project “GrowX 2.0” na afloop heeft bewezen dat met de aangepaste technieken en AI software, vertical farming rendabel kan zijn. GrowX heeft momenteel één klimaatcel die break-even draait. In deze klimaatcel blijven de gewassen die geteeld worden voor de commerciële productie. De pilot cel van GrowX 2.0 wordt ingezet voor het doen van onderzoek naar het verder optimaliseren van het groeiklimaat, met een zo laag mogelijk energieverbruik. Het is uiteindelijk het doel dat de klimaatcellen met de GrowX 2.0 techniek as a service worden aangeboden en dat Amsterdam zich wereldwijd op de kaart kan zetten als kenniscentrum voor lokale voedselproductie in de stad. Om dit te realiseren is er al contact met Amsterdam Trade.
Amsterdam heeft een vertical farm
De resultaten en potentie van de nieuwe vertical farming technologie zal worden gepresenteerd in een position paper dat AMS Institute, de WUR en GrowX samen maken. In deze paper wordt de betekenis van deze innovatie voor de positie van vertical farming voor de voedselvoorziening van steden beschreven.e eerste vertical farm in Amsterdam.