Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

GrowX 2.0

Looptijd: van 2020-02-10 tot 2022-01-15
Vertical Farm

In het project GrowX 2.0 werken GrowX en WUR/AMS Institute samen met verschillende kennisinstellingen om de teelt van gewassen in een vertical farm te automatiseren en zo de kostprijs te verlagen. Samen worden er andere type lampen en een nieuwe koelingstechniek in de vertical farm geplaatst, waardoor het ideale groeiklimaat wordt gecreëerd. Daarnaast wordt de teelt gerobotiseerd. De robots worden voorzien van camera’s zodat de data van de gewassen wordt geregistreerd. Samen met de Wageningen Universiteit wordt de data geanalyseerd en onderzocht hoe de teelt productie kan worden geoptimaliseerd. Daarnaast wordt er AI en IoT software toegepast, zodat de cel volledig geautomatiseerd kan werken.

De verwachting is dat het project “GrowX 2.0” na afloop heeft bewezen dat met de aangepaste technieken en AI software, vertical farming rendabel kan zijn. GrowX heeft momenteel één klimaatcel die break-even draait. In deze klimaatcel blijven de gewassen die geteeld worden voor de commerciële productie. De pilot cel van GrowX 2.0 wordt ingezet voor het doen van onderzoek naar het verder optimaliseren van het groeiklimaat, met een zo laag mogelijk energieverbruik. Het is uiteindelijk het doel dat de klimaatcellen met de GrowX 2.0 techniek as a service worden aangeboden en dat Amsterdam zich wereldwijd op de kaart kan zetten als kenniscentrum voor lokale voedselproductie in de stad. Om dit te realiseren is er al contact met Amsterdam Trade.
Amsterdam heeft een vertical farm
De resultaten en potentie van de nieuwe vertical farming technologie zal worden gepresenteerd in een position paper dat AMS Institute, de WUR en GrowX samen maken. In deze paper wordt de betekenis van deze innovatie voor de positie van vertical farming voor de voedselvoorziening van steden beschreven.e eerste vertical farm in Amsterdam.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen