Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

24Water

Looptijd: van 2015-09-15 tot 2018-12-31

 

In het project wordt met behulp van een nieuwe generatie polymere nanofiltratiemembranen een nieuw waterzuiveringsproces ontwikkeld. Het nieuwe waterzuiveringsproces moet juist ook de zeer kleine stoffen verwijderen. In het water zijn namelijk steeds meer microverontreinigingen aanwezig, zoals pesticiden, medicijnresten en hormoon verstorende stoffen.

Hoewel het drinkwater in West-Europa uitstekend is, staat de kwaliteit wel onder druk door bijvoorbeeld verontreiniging met medicijnresten, pesticiden en hormoon verstorende stoffen. Bestaande technieken om deze micro- en nanodeeltjes ook uit het water te halen, zijn kostbaar en verbruiken veel energie. Membranen met een ultradunne en selectieve polymeerlaag kennen deze nadelen niet: het water passeert deze laag, maar de schadelijke stoffen niet.

De resulaten

Inmiddels heeft 24Water heeft aangetoond dat met de innovatieve membranen Twents oppervlaktewater en afvalwater van rioolwaterzuiveringen technisch direct kan worden hergebruikt als bron voor drinkwater, industrieel proceswater en irrigatiewater. Hiermee is holle vezel nanofiltratie op de technologische kaart gezet als alternatief voor ozon, UV en actief kool om microverontreinigingen uit het water te verwijderen. 24 Water ontwikkelde een productieproces om deze producten op commerciële schaal te leveren aan de wereldmarkt. Hiermee zijn nu al meer dan 30 nieuwe banen gecreëerd.

Prof. dr. Ir. Erik Roesink Grondlegger van NX Filtration: “NXF is begin 2016 opgericht. Inmiddels zijn we actief op de wereldmarkt en leveren we producten aan installatiebouwers en eindgebruikers. Zo werken we intensief samen met verschillende waterschappen in Nederland, waaronder natuurlijk Vechtstromen, en ook in andere landen, om onze holle vezel nanofiltratie in te zetten voor de behandeling van rioolwater effluent. Dat de technologie zich zo snel heeft bewezen is zeker een resultaat van de OP Oost subsidie.”

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen