Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

AMDEX FieldLab

Looptijd: van 2021-01-01 tot 2023-12-31

Dit projectvoorstel “AMDEX FieldLab” wordt geleid door Amsterdam Internet Exchange B.V. (MKB) in samenwerking met de partners Dexes B.V. (MKB), Stichting Amsterdam Economic Board, Coöperatie SURF U.A., Universiteit van Amsterdam en Stichting Hogeschool van Amsterdam.

Dit consortium heeft de handen ineengeslagen om een neutrale, generieke, onafhankelijke infrastructuur te ontwikkelen die soevereiniteit verzekert bij datadeel initiatieven: de Amsterdam Data Exchange (AMDEX). Hiermee moet het mogelijk worden om:
- Aan de aanbodzijde marktpartijen betrouwbare en eerlijke datamarkten en datacontracten vorm te geven.
- Aan de vraagzijde de aangeboden data onder maatschappelijke of commerciële condities aan gebruikers ter beschikking te stellen zonder een kopie van de data over te dragen.
- De werking van de workflows in een FieldLab aan te tonen aan de hand van een aantal praktische datadeel marktplaatsen.
- Uiteindelijk op de AMDEX infrastructuur alle op datadelen gebaseerde applicaties te faciliteren.
- Samenwerkende infrastructuurpartijen, met behulp van lab omgevingen (wetenschappelijk en industrieel), de gelegenheid te bieden data deel scenario’s volgens bovenstaande principes te testen teneinde de inzetbaarheid, flexibiliteit en snelheid van implementatie te kunnen vergroten.

De Nederlandse Data Sharing Coalitie heeft een werkgroep opgericht om een generiek afsprakenstelsel voor een datadeelmarkt te ontwerpen. Een aantal partner uit deze werkgroep gaan in dit AMDEX FieldLab project de infrastructuur ontwikkelen om het generieke afsprakenstelsel van de Data Sharing Coalitieom te zetten in een innovatieve technische workflow voor datadeel archetypes, die via templates toegankelijk worden gemaakt. De AMDEX bevat daarmee technische infrastructuur die eigenaren van (grote) data verzekert dat zij volledige controle houden op hun data en dat hun data alleen wordt gebruikt voor een met een gebruiker overeengekomen doel om de data voor in te zetten.

Die inzet (dataprocessing) vindt vervolgens ook plaats op de AMDEX, zodat de data en de applicaties in een afgeschermde omgeving kunnen blijven. De AMDEX maakt daarbij gebruik van (beyond) state-of-the-art methoden uit contractvorming, encryptie en computer science, zoals virtualisatie en versleuteling voor het verzekeren van betrouwbare beschermde omgeving om het risico op oneigenlijk gebruik van data en algoritmiek te minimaliseren.



Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen