Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

AquaReUse

Looptijd: van 2013-04-03 00:00:00 tot 2015-05-31 00:00:00
AquaReUse

De afgelopen decennia is hard gewerkt aan het optimaliseren van het hergebruik van het gietwater door de glastuinbouwbedrijven. Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft samen met zijn waterpartners een AquaReUse-installatie gerealiseerd in de Overbuurtsche polder in Bleiswijk.

Dit is een modern glastuinbouwgebied in de gemeente Lansingerland. Hier wordt het water gezuiverd tot gietwater dat voldoet aan alle kwaliteitseisen die door de tuinders en hun klanten worden gesteld. Deze installatie maakt het mogelijk huishoudelijk- en tuinbouwafvalwater optimaal te hergebruiken in de teelt van groenten en sierteeltgewassen.

Het water dat de glastuinbouw nodig heeft, komt uit opgevangen regenwater en uit het grondwater. Dat laatste levert echter een (vervuilde) reststroom op die de waterzuiveringsinstallaties moeilijk kunnen verwerken. Kansen voor West heeft bijgedragen aan de AquaReUse-installatie, die dit probleem oplost. In deze allereerste fabriek voor schoon gietwater wordt het rioolwater van een aantal glastuinbouwbedrijven apart gezuiverd. Van dit gezuiverde water gaat 75% als gietwater terug naar dezelfde bedrijven, die dit water weer als watervoorraad in de bodem pompen. De overige 25% wordt als reststroom op de riolering geloosd, waarna de AWZI Kortenoord dit zogenoemde brijn zuivert. Hiermee wordt een sluitende waterkringloop gerealiseerd en wordt de tuinbouwsector door hergebruik van gietwater minder afhankelijk van hemel- en grondwater. Dit proef- en demonstratieproject laat zien dat ook op grotere schaal, bij clusters van grote en middelgrote glastuinbouwbedrijven, goede mogelijkheden zijn om efficiënt met gietwater om te gaan.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen