Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Creatieve broedplaats De Vlugt

Looptijd: van 2021-01-01 tot 2022-03-31

In De VLUGT vinden beginnende artistieke talenten reeds jaren een passende bedrijfsruimte. In het voorjaar 2021 wordt de broedplaats verbouwd en wordt De VLUGT teruggebracht in het hart van Slotermeer en de wijkeconomie wordt gestimuleerd. Door uitbreiding en kwalitatieve verbetering van het gebouw kunnen lokale ondernemers, jongeren uit de buurt, bezoekers en culturele instellingen uit de stad verbonden worden aan de broedplaats.
De Vlugt wordt meer een afspiegeling van de brede Amsterdamse samenleving, richt zich op kwetsbare jongeren en biedt studioruimte voor AFK of A-Bis gesubsidieerde instellingen die culturele diversiteit hoog in het vaandel hebben. De culturele instellingen vestigen zich in de ontwikkelbuurten Geuzenveld-Slotermeer, brengen de nodige economische activiteiten naar de wijk en zetten hun professie in om jongeren te stimuleren in hun (creatieve) ontwikkeling. Ook lokale ondernemers krijgen een betaalbare werkplek en krijgen ondersteuning in hun ondernemerschap-ontwikkeling. En creatieve talenten uit Slotermeer ontwikkelen er hun talenten, doen in De VLUGT hun eerste werkervaring op en bepalen zelf het programma. Zittende ondernemers - de VLUGT bestaat reeds tien jaar en er is in het pand een hechte community ontstaan - blijven in de broedplaats en gaan hun creatieve talenten inzetten voor het educatieprogramma.
Het doel van De VLUGT is het (her)ontwikkelen van de bestaande broedplaats tot een creatieve hub met betaalbare oefen- en werkruimtes voor ondernemerschap en creatieve bedrijven ter versterking van het vestigingsklimaat in Slotermeer.
Om het project mogelijk te maken moet de Vlugt verbouwd worden; achterstallig onderhoud wordt verholpen. Er komen drie hoogwaardige studio en productieruimten, flexplekken, vergader- en workshopruimten en de entree wordt geschikt gemaakt voor de ontvangst van publiek. In de binnentuin komen nieuwe, betaalbare werkruimten voor lokale (creatieve) ondernemers. Als de verbouwing af is vinden meer dan 70 creatieve ondernemers hun dagelijkse werkplek in De VLUGT.
De VLUGT ligt midden in ontwikkelbuurt Slotermeer, in de buurt wonen veel kwetsbare bewoners, velen van hen worden hard geraakt door de Corona-Crisis. De VLUGT wil van betekenis zijn en richt zich als werklocatie op de buurt en in het bijzonder op de jongeren. In De VLUGT vinden zij werkplekken in de organisatie van de creatieve hub. Voor volwassen zou De VLUGT van extra betekenis kunnen worden als De VLUGT een linking pin wordt in het aanbod van lokale werkzaamheden, samenwerking met WPI wordt daarvoor opgezocht.
Op moment van schrijven beperken de corona-maatregelen alle publieke activiteiten in Amsterdam. Als vanaf september 2021 de broedplaats haar deuren opent voor publiek is de VLUGT wendbaar; ruimten zullen dusdanig worden ingericht dat er rekening kan worden gehouden met eventuele beperkende maatregelen; er wordt gelet op afdoende afstand, hygiënische voorzieningen en de ventilatie.
Het project wordt uitgevoerd door Urban Resort. Urban Resort heeft met broedplaats de Kazerne (2020) reeds een door EFRO ondersteunt project gerealiseerd. Met de gemeente wordt intensief samengewerkt in het kader van het Broedplaatsenbeleid en Project Ontwikkelbuurten. Gemeentelijk Vastgoed stelt het gebouw voor minimaal 10 jaar ter beschikking tegen een maatschappelijke huurprijs.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen