Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Delft Aardwarmte Pilot-Project (DAPP)

Looptijd: van 2010-08-27 00:00:00 tot 2015-12-31 00:00:00
DAPP

Ontwikkelen nieuwe boortechniek bij gebruik aardwarmte

Geothermie is het benutten van de warmte die diep in de aarde zit opgeslagen voor het verwarmen van gebouwen. Voor een warmtewinning systeem worden twee putten geboord: een productieput om het warme water – tussen 50°C tot 120°C – op te pompen en een injectieput om het gekoelde water weer terug te pompen. Het geheel vormt een gesloten systeem. Het gebruik van aardwarmte is een vorm van duurzame energie omdat aardwarmte een onuitputtelijke bron is en geen CO2 uitstoot. Ook worden er, met uitzondering van het heel geringe elektriciteitsgebruik van de pomp, geen fossiele brandstoffen verbruikt.

Het doel is om de geothermie in de toekomst gemakkelijker te kunnen toepassen. Kansen voor West ondersteunde in dit kader een samenwerkingsverband van deelnemende partijen en een eindgebruiker (TU Delft) bij het uitvoeren van een pilotproject. Daarmee werd kennis en ervaring opgedaan met het specifieke gebruik van lichtgewicht composietmaterialen voor de boorbuizen in combinatie met de gepatenteerde ‘casing drilling’ techniek. Dit hield onder meer in het ontwikkelen van een kostenefficiënte productielijn voor (verschillende soorten) composiet buissystemen, het ontwikkelen en bouwen van prototypen van het speciale boorgereedschap en het ontwikkelen en fasegewijs implementeren van de technologie voor een verregaande automatisering van het boorproces. Met deze nog nooit eerder toegepaste kostenbesparende boortechnologie is een belangrijke stap gezet naar de commerciële haalbaarheid van het duurzaam verwarmen van woningen, gebouwen en kassen.

Samenwerking tussen : Acquit Business Development B.V., Huisman Well Technology B.V., Stichting Delft Aardwarmte, TU Delft, faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, ENECO en Energie Beheer Nederland B.V.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen