Ontwikkelen nieuwe boortechniek bij gebruik aardwarmte
Geothermie is het benutten van de warmte die diep in de aarde zit opgeslagen voor het verwarmen van gebouwen. Voor een warmtewinning systeem worden twee putten geboord: een productieput om het warme water – tussen 50°C tot 120°C – op te pompen en een injectieput om het gekoelde water weer terug te pompen. Het geheel vormt een gesloten systeem. Het gebruik van aardwarmte is een vorm van duurzame energie omdat aardwarmte een onuitputtelijke bron is en geen CO2 uitstoot. Ook worden er, met uitzondering van het heel geringe elektriciteitsgebruik van de pomp, geen fossiele brandstoffen verbruikt.
Het doel is om de geothermie in de toekomst gemakkelijker te kunnen toepassen. Kansen voor West ondersteunde in dit kader een samenwerkingsverband van deelnemende partijen en een eindgebruiker (TU Delft) bij het uitvoeren van een pilotproject. Daarmee werd kennis en ervaring opgedaan met het specifieke gebruik van lichtgewicht composietmaterialen voor de boorbuizen in combinatie met de gepatenteerde ‘casing drilling’ techniek. Dit hield onder meer in het ontwikkelen van een kostenefficiënte productielijn voor (verschillende soorten) composiet buissystemen, het ontwikkelen en bouwen van prototypen van het speciale boorgereedschap en het ontwikkelen en fasegewijs implementeren van de technologie voor een verregaande automatisering van het boorproces. Met deze nog nooit eerder toegepaste kostenbesparende boortechnologie is een belangrijke stap gezet naar de commerciële haalbaarheid van het duurzaam verwarmen van woningen, gebouwen en kassen.
Samenwerking tussen : Acquit Business Development B.V., Huisman Well Technology B.V., Stichting Delft Aardwarmte, TU Delft, faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, ENECO en Energie Beheer Nederland B.V.