Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Hersenpleister van Polyganics

Looptijd: van 2017-11-01 tot 2021-05-14

 

Als er een droomscenario bestond voor het op de markt brengen van een nieuwe medische technologie, dan kon Polyganics uit Groningen het geschreven hebben. Enkele jaren geleden startte het medisch technologiebedrijf met de ontwikkeling van een pleister die, na operaties, lekkages in de hersenen tegengaat en bovendien vanzelf oplost in het lichaam. In februari 2020 werden de eerste patiënten al behandeld met LIQOSEAL®.

Over het project

Dit project levert een speciale hersenpleister waarmee het hersenvlies na operaties langdurig waterdicht afgesloten kan worden en hersenlekkages met bijbehorende complicaties (incidentie 10-17%) voorkomen kunnen worden, met een potentiële kostenbesparing in de zorg van ruim €400 miljoen.

Samenwerking

Polyganics werkt in dit project samen met het Groningse chemiebedrijf Syncom dat de lijm levert en het Brain Technology Institute in Utrecht dat alles weet van hersenen. De activiteiten rondom de pleister (de dura sealant patch) zijn een belangrijke impuls voor de werkgelegenheid binnen Polyganics en ook een stimulans voor de technische bedrijven in de regio waarmee wij samenwerken. De valorisatie van de Dura Sealant Patch levert Noord-Nederland in de komende 8 jaar, in totaal ongeveer 40 extra banen op bij Polyganics en 3 bij Syncom. Gedurende de looptijd van dit project (2017-2019), worden direct 4 nieuwe structurele arbeidsplaatsen verwacht in Noord-Nederland.

Polyganics heeft Europese subsidie gekregen van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en van de gemeente en provincie Groningen om het ontwikkelingsproces te versnellen en om de pleisters in de klinische testfase op mensen te testen. 

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen