Korte samenvatting Schelpdieren worden gekweekt in open water. Doordat ze blootstaan aan allerlei natuurlijke en fysische processen, is het kweekrendement niet hoog (1,3 kg consumptie van 1 kg zaad). Daarnaast verschillen de totale hoeveelheid en de kwaliteit sterk tijdens het seizoen en per seizoen. Met dit project wil men de mogelijkheden onderzoeken voor het kweken van schelpdieren op het land. Hierbij spelen verschillende technische en biologische processen een rol. De basis van het systeem is een aaneenschakeling van vijvers die een gesloten systeem vormen. Met landkweek wordt het milieu op meerdere velden ontzien. Conclusies: Er is een concept ontwikkeld waarbij schelpdieren op een duurzame wijze verder opgekweekt kunnen worden tot schelpdieren die voor consumptie geschikt zijn. Dit gebeurt in een natuurlijke omgeving, maar dan op het land. Het is gelukt om op een perceel van 2.000 m2 algen en schelpdieren te kweken in een bassin van 800 m2. De algen worden in HRAP’s opgekweekt, in 100m3 bassins verder geteeld en daarna gevoerd aan de schelpdieren. Dit landkweekconcept kan worden toegepast door bijvoorbeeld mossel- en oesterkwekers die willen innoveren op het gebied van mossel- en schelpdierkweek op land, of door agrariërs die hiermee verzilte landbouwgebieden weer productief kunnen maken. Doordat de schelpdieren in bassins worden gekweekt en ze in dezelfde bassins opgroeien tot consumptieschelpdieren, wordt het kweekrendement verhoogd. Er komen meer schelpdieren beschikbaar voor de sector en de kwaliteit ervan is beter. Deze kwalitatieve en kwantitatieve verbetering is positief voor de schelpdiersector en kan het marktaandeel van de sector versterken. Als schelpdieren op het land geweekt worden, zou het vissen naar schelpdieren op zee overbodig kunnen worden. Daarmee wordt aan de wensen van milieuorganisaties voldaan en wordt de continuïteit van consumptieschelpdieren gewaarborgd.