Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Foodsquad Opens Doors

Looptijd: van 2016-03-01 tot 2020-03-31

Dat de zorg in Nederland het zwaar heeft, is voor niemand een geheim. Met een vergrijzende samenleving en een daling in de ziektevrije levensverwachting van de Nederlandse bevolking blijft deze druk groeien. Het aantal patiënten dat door een welvaartsziekte zorg nodig heeft, is hoog. Terwijl slechts 5% van de Nederlandse bevolking eet volgens de voorschriften van de Gezondheidsraad. Gezondere voeding en -leefstijl kan hierin een oplossing bieden.

Foodsquad Opens Doors
Uiteraard heeft iedereen grotendeels zelf in de hand in welke mate hij of zij zich bezighoudt met gezonde voeding. Maar de voedselindustrie heeft ook een bepaalde verantwoordelijkheid met betrekking tot het aanbod van gezonde voeding. Een organisatie die zich hiervoor inzet is Foodsquad. Samen met verschillende partners uit het vakgebied, werken zij aan innovaties voor een circulair systeem op het gebied van voeding en gezondheid. Het OPZuid project: ‘Foodsquad Open Doors’ is een doorontwikkeling op, het bestaande, Foodsquad en biedt een open innovatieomgeving waar kennis, expertise en faciliteiten beschikbaar worden gesteld voor innovaties uit het regionale bedrijfsleven. Dit project werkt aan duurzame, vitale en voedings- en leefstijlconcepten.

Behaalde resultaten
In het eerste kwartaal van 2020 werd dit project succesvol afgerond. Eén van de belangrijkste doelen: een uitgebreide infrastructuur voor ontwikkeling- en testfaciliteiten voor (MKB) ondernemers. In de looptijd van het project werden twee nieuwe locaties geopend in Veghel, namelijk: THREE-SIXTY bij Hutten en ZiN Inspiratielab bij Sligro Food Group. Hiermee kreeg het innovatieve MKB structureel een laagdrempelige toegang tot aanwezige ontwikkel- en testfaciliteiten, waardoor innovaties op de cross-over van voeding, leefstijl en gezondheid sneller ontwikkeld en op de markt gebracht kunnen worden.

Een ander belangrijk doel was het ontwikkelen en testen van een groot aantal inhoudelijke deelinitiatieven. Gerealiseerde voorbeelden hiervan zijn o.a. de ontwikkeling van een digitaal platform voor doelgroepenvoeding (mijnvoeding.nl; geeft informatie en begeleiding om verantwoord te eten bij klachten of diëten), een laagdrempelig leefstijlprogramma in de vorm van een applicatie (Foodchallenge app; een app welke het effect van voeding op jouw vitaliteit weergeeft) en de Smaakcheck die mensen met smaakverandering helpt om een smaakprofiel te destilleren, waarop zij betere voedingskeuzes kunnen maken.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen