Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Herontwikkeling Vuurtoreneiland

Looptijd: van 2015-08-24 00:00:00 tot 2015-12-31 00:00:00
Vuurtoreneiland

In het Markermeer voor Durgerdam en onder de rook van Amsterdam ligt Vuurtoreneiland. Dit is een klein eiland van 2,6 hectare, waar de eerste vuurtoren in 1700 werd gerealiseerd. De huidige gietijzeren vuurtoren stamt uit 1893 en is Rijksmonument.

In 1809 kreeg het eiland een militaire functie en werd het aanwezige fort, de kustbatterij Durgerdam, in 1883 deel van de Stelling van Amsterdam en UNESCO werelderfgoed. Staatsbosbeheer is eigenaar van het eiland en heeft als taak de natuurwaarden te bewaken. Heel lang was het eiland alleen toegankelijk voor de vuurtorenwachter, waarna het sinds 2012 als proef ‘s zomers beperkt werd opengesteld voor recreatieve en culinaire arrangementen. Dit was de voorloper voor het in 2016 volledige openstellen van dit culturele erfgoed voor publiek door Staatsbosbeheer.

Voorafgaand daaraan moest veel gebeuren om het eiland ‘beleefbaar’ te maken. In dat kader heeft Kansen voor West financieel bijgedragen aan de renovatie van de monumentale delen van het fort. Dit fort, dat een groot deel van het eiland uitmaakt, was door weer en wind sterk achteruitgegaan en nodig aan onderhoud toe. Zo werden de bomvrije kazerne, munitiebunkers en geschut platformen dusdanig gerenoveerd dat zij hergebruikt kunnen worden voor publieke functies. Ook is de Europese bijdrage gebruikt voor de realisatie van een volledig duurzame energie-installatie, waarbij gebruik gemaakt wordt van hernieuwbare bronnen voor energie. Daarmee vervult Staatsbosbeheer een voortrekkersrol en voorbeeldfunctie in de herbestemming en herontwikkeling van soortgelijke plekken.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen