Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Snelle Bruginspectie

Looptijd: van 2015-04-01 11:10:00 tot 2016-06-30 11:10:00
Snelle bruginspectie

Als een brug is afgesloten voor onderhoud, betekent dat vaak grote verstoringen voor het wegverkeer. In Nederland liggen ongeveer 4700 stalen bruggen. Dagelijks zijn er vele honderdduizenden verkeersbewegingen over deze bruggen. En dat moet veilig kunnen gebeuren.  Door dit intensieve gebruik komen er onherroepelijk scheuren in het stalen wegdek.
Inspectie volgens de huidige methode en daarna onderhoud en reparatie zorgen er voor dat een brug vaak geheel of gedeeltelijk voor weken buiten gebruik gesteld moet worden. Als inspectie veel sneller uitgevoerd kan worden en veel betrouwbaarder aangeeft of reparatie wel of niet nodig is, is dat een enorm voordeel voor het wegverkeer.

Quality Inspection Services (QIS) ontwikkelt een methode om de inspectietijd van ongeveer een week terug te brengen naar ongeveer een halve dag. Er wordt dan met een meetwagen, uitgerust met vele sensoren in een bepaald patroon, in een paar uur een hele rijbaan gescand. De signalen van de sensoren worden via geavanceerde software tot één totaalbeeld vertaald. Voor deze meetmethode hoeft de asfalt laag niet van het brugdek verwijderd te worden.
Met de huidige methode moet toch nog vaak het asfalt verwijderd worden om de ernst van de gesignaleerde scheur te bepalen. Dat hoeft met de door QIS ontwikkelde methode niet meer. De resultaten van deze methode zijn voldoende nauwkeurig om te bepalen of reparatie nodig is.

De inspectiemethode is een zogenaamde NDO-techniek; Niet Destructief Onderzoek techniek.
NDO behoort tot de topcluster Maintenance.

In de ontwikkeling werkt QIS samen met een D∙E technology, een technisch adviesbureau, en met de Universiteit van Magdenburg. In een later stadium zal Rijkswaterstaat, als sterk belanghebbende,  steeds meer betrokken worden.  

Eenmaal uitontwikkeld biedt deze methode de brugbeheerders, of dat nu Rijkswaterstaat of een lokale (gemeentelijke) beheerder is, de mogelijkheid om veel sneller dan voorheen een goed beeld van de conditie van een brug te krijgen, het onderhoud beter te kunnen plannen, maar vooral een veel kortere stremmingsperiode voor het verkeer te realiseren.   

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen