De doelstelling van het project is de herstructurering van het Binnenhavengebied van Enschede, een deelgebied binnen de Haven. Deze herstructurering is een onderdeel van het Masterplan Havengebied Enschede. Het EFRO-deel beperkt zich tot de herinrichting en verbetering van de openbare ruimte.
Met dit project wil de gemeente de binnenhaven vanuit het water beter bereikbaar maken maar ook de uitstraling en leefbaarheid van het havengebied aan de wal verbeteren. Dit laatste wordt bereikt door bijvoorbeeld laad – en loskaden aan te leggen en het geheel moderner te maken. Het project zorgt uiteindelijk voor 7 fte werkgelegenheid in Oost-Nederland.
Sinds 2009 wordt er al gewerkt aan de plannen voor dit gebied (Masterplan Havengebied Enschede). De projecten die voor de komende periode staan gepland zijn:
- Baggeren van de binnenhaven en herstel van oevers en kade
- Aanleg van laad- en loskaden
- Opnieuw inrichten en verbeteren van de openbare ruimte
- Aankoop en ontwikkelen van percelen.
Het Havengebied is centraal gelegen in Netwerkstad Twente (het samenwerkingsverband van de gemeenten Almelo, Borne, Hengelo, Oldenzaal en Enschede) met in de directe nabijheid het Twentekanaal, de rijksweg A35, de spoorverbinding Enschede-Hengelo en Duitsland. In de Nota Ruimte is Twente benoemd als nationaal stedelijk netwerk en economisch kerngebied met internationale afstemming op Gronau, Osnabrück en Münster. Het nationale stedelijke netwerk Twente (of: ‘Netwerkstad Twente’) maakt deel uit van de nationale Ruimtelijke Hoofdstructuur.
De internationale concurrentiepositie van Nederland wordt versterkt door de ontwikkeling van nationale stedelijke netwerken en stedelijke centra. De herstructurering van het Havengebied levert een bijdrage aan de economische structuurversterking van Twente waardoor uiteindelijk de concurrentiekracht van Nederland vergroot. Bovendien vermindert, door te investeren in binnenstedelijke bedrijfsterreinen, de druk op het buitengebied om bedrijvigheid te faciliteren.