Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Individuele onkruid verwijdering op hoge snelheid in wortel en strokenteelt.

Looptijd: van 2021-10-01 tot 2023-06-30

Biologische en biodynamische landbouw is afhankelijk van handmatig onkruid wieden voor een succesvolle teelt. In goede jaren kost dit een teler ongeveer 100 uur per HA, in slechte jaren het dubbele of meer. De arbeid is moeilijk te krijgen en kost veel (+€20 per uur). Er is vanuit de teler veel behoefte om dit proces te automatiseren, echter hoe dichter bij de plant hoe moeilijker het wordt.

Binnen dit project wil Trabotyx in samenwerking met WUR en Boerderij van de Toekomst zijn individuele wied verwijderaar testen, evalueren en verbeteren, zodat telers in 2022 het systeem op proef kunnen nemen.

Specifiek gebruikt Trabotyx de kennis van WUR voor het verbeteren van de detectie systemen en het maneuvreren over de kop-akker. Deze verbeteringen worden getest op de Boerderij van de Toekomst en een evaluatie wordt gemaakt door BvdT en WUR hoe marktrijp de robot is om op deze manier de juiste verwachtingen te scheppen bij de telers die de robot willen gebruiken.

Binnen dit project richten de partijen zich specifiek op wortel teelt, omdat deze het meest afhankelijk is van handmatig onkruidwieden en het een groot biologisch gewas is in Nederland.

Het bijkomende voordeel van de kleine lichte robot van Trabotyx is dat deze sneller op het veld kan worden ingezet dan zware machines. Bovendien is deze robot uitermate geschikt om in strokenteelt te werken. Tegelijkertijd kan de robot zijn snelheid aanpassen op hoeveel onkruid er in de rij staat. Dit is bij een wiedbed van 8-12 rijen breed niet mogelijk en daar wordt een standaard snelheid gebruikt die suboptimaal is.

Uiteindelijk wil Trabotyx de robot inzetten bij meerdere teelten voor zowel biologische als gangbare telers.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen