Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Omni Analysis

Looptijd: van 2017-07-01 tot 2020-02-29

Cellen worden gekweekt voor wetenschappelijk onderzoek en ten behoeve van de ontwikkeling en productie van medicijnen en celtherapie. Tijdens het kweken is het van belang om de cellen te monitoren en de status van de kweek te analyseren. Op dit moment wordt dit gedaan door steekproefsgewijs en handmatig de cellen de bekijken onder een microscoop. Hiermee wordt slechts een klein oppervlak bekeken: per steekproef zijn er 10-500 cellen per keer in beeld terwijl een kweekfles al snel miljoenen tot miljarden cellen bevat. Daarnaast wordt de celkweek uit de incubator gehaald waardoor de cellen een temperatuurschok (van 37 ?C naar 21 ?C) krijgen en zorgt het handmatig oppakken en verplaatsen van de kweek voor besmettingsgevaar.

Cytomate Technologies B.V. (hierna: CytoSMART) richt zich op de ontwikkeling en productie van microscopiesystemen voor toepassingen in de markt van de celkweek. Een van de nieuwste ontwikkelingen van CytoSMART is de Omni. Dit is een microscopiesysteem waarmee in de incubator de gehele celkweek snel wordt gefotografeerd en waarbij de losse afbeeldingen worden ?gesticht? tot ??n overzichtsfoto. Om conclusies te trekken vanuit die overzichtsfoto moet de gebruiker nog steeds steekproefsgewijs de beelden bekijken. In dit OPZuid project ontwikkelt CytoSMART hier een oplossing voor: de Omni Analysis. Dit is een softwareplatform waarmee beeldanalyse van de door de Omni gegenereerde overzichtsfoto van een celkweek snel en eenvoudig mogelijk is. Met deze beeldanalyse kan de gebruiker bijvoorbeeld conclusies trekken over celgroei of celmigratie. Dit vraagt om innovatieve deelontwikkelingen op het gebied van beeldanalyse en cloud-computing. Hierbij is een belangrijk doel dat de analyses binnen een zeer kort tijdsbestek in de cloud worden uitgevoerd. CytoSMART heeft als doel deze algoritmes openbaar te maken door het ontwikkelen van een algoritme bibliotheek waarin gebruikers algoritmes zowel kunnen uploaden als downloaden (hetzelfde principe als iTunes).

Met de combinatie tussen de Omni en het softwareplatform Omni Analysis wordt het voor het eerst mogelijk om in korte tijd zeer nauwkeurig een gehele celkweek vast te leggen en te analyseren. De voordelen van deze ontwikkelingen zijn dan ook substantieel binnen de Life Science sector. Hiermee worden wetenschappelijke onderzoeksresultaten betrouwbaarder en worden deuren opengezet voor nieuwe innovaties waar celkweek van toepassing is. CytoSMART zal het softwareplatform zo ontwikkelen dat het tevens zeer gebruiksvriendelijk en toegankelijk is. Dat is ook wat Cytosmart wil: het ontwikkelen en vermarkten van kwalitatieve en betaalbare producten met een hoge toegevoegde waarde voor de Life Sciences en Health sector.

De wereldwijde markt voor microscopie is enorm en heeft een geschatte waarde tussen de ? 1 tot ? 2 miljard. Cytosmart ziet daarom veel potentie om een nieuw betaalbaar product te introduceren op deze grote afzetmarkt. Zo denkt Cytosmart binnen 3 jaar na afloop van het project een omzetgroei van ? 1,8 miljoen te kunnen realiseren en te groeien met circa 8 FTE.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen