Onderzoek op hoog niveau naar voor de mens besmettelijke dierziekten
In Lelystad wordt al sinds 1970 onderzoek verricht naar veterinaire infectieziekten. Dat gebeurt in de ‘High Containment Unit’ (HCU), in een pand aan de Houtribweg. Daar wordt als enige in Nederland onderzoek gedaan naar voor dieren besmettelijke ziekten als mond-en-klauwzeer en varkenspest. Dit alles gebeurt onder de strengste veiligheidseisen.
Kansen voor West verstrekte subsidie voor het uitbreiden van het pand voor een nieuwe onderzoeksfaciliteit met het veiligheidsniveau ‘humaan BSL3’ (Bio Safety Level). Dat betekent dat het Central Veterinary Institute (CVI) van Wageningen UR nu ook onderzoek kan doen naar de preventie en bestrijding van infectieziekten die overdraagbaar zijn van dier op mens (zoönosen). Denk in dit kader aan bacteriën en virussen, die Q-koorts, vogelgriep en Rift Valley Fever veroorzaken. De uitbreiding is technisch beveiligd tot het op één na hoogste veiligheidsniveau. Dat betekent dat medewerkers en mensen van buiten zich optimaal beschermd weten tegen de ziekteverwekkers. Ook kunnen er geen bacteriën en virussen naar buiten ontsnappen.
Het vroegtijdig kunnen ingrijpen op potentiële risico’s van een dierziekte-uitbraak is voor Nederland, als groot exporteur van agrarische producten, van een ongekend economisch en sociaal belang. Met de nieuwe nationale onderzoeksfaciliteit gericht op zoönotische infectieziekten wordt een belangrijk ‘gat’ gedicht.
'Onderzoek op het gebied van op mens overdraagbare ziektes als Q-koorts en vogelgriep is nu mogelijk op een hoog veiligheidsniveau.'
Samenwerking tussen : gemeente Lelystad, provincie Flevoland, ministerie EL&I, universiteit Wageningen UR/CVI.