Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Crypte Geert Groote - Lamme van Dieseplein

Looptijd: van 2007-04-10 00:00:00 tot 2012-12-31 00:00:00

 

In het hart van Deventer is boven op een Middeleeuwse crypte een glazen huis gebouwd ter ere van Deventers grootste burger: Geert Groote (1340-1384), erflater van onze beschaving.

Het Huis is een informatie- en belevingscentrum waarin zijn leven en zijn nog steeds tegendraadse gedachten worden gepresenteerd in de samenleving van nu.

Samenvatting:

Geert Groote (1340 – 1384) is de belangrijkste Deventenaar uit de geschiedenis. Tot ver buiten onze landsgrenzen is hij bekend als grondlegger van de ‘Moderne Devotie´. Deze vernieuwingsbeweging stond voor een persoonlijke beleving van het geloof en een eenvoudig en oprecht leven. In het museum Geert Groote Huis, op de fundamenten van de eerste kapel van de Broeders van het Gemene Leven, vertellen we daarom zijn verhaal. Hoe hij tot zijn inzichten kwam, waarom hij kritiek had op de kerk en de samenleving en waarom zijn gedachtegoed nog altijd actueel is. Het museum is is ingedeeld in 3 thema´s:

Afkeer:

Dit gedeelte is zichtbaar in het café gedeelte, waar in de vorm van een kroonluchter afbeeldingen worden getoond die de 7 deugden en ondeugden uitbeelden, zoals hebzucht, gierigheid etc.

Ommekeer:

In de achterzaal wordt het leven van Geert Groote verteld. Hoe hij na een vrij losbandige jeugd, na een periode van ziekte, tot inkeer komt. En hoe hij besluit zijn leven om te gooien en zich te wijden aan een vroom leven en zich in te zetten voor de armen. In de achterzaal laten we dit zien aan de hand van 6 kabinetten met elk een eigen thema. Bij elk thema wordt een link gelegd met de actualiteit.

Inkeer:

In de kelder van het museum willen we de bezoeker niet nog meer informatie aanbieden. We willen hem of haar aanspreken op de emoties. Omdat de ruimte zelf al heel mooi is, hebben we deze niet volgezet. Er is een lichtprojectie, die op de vloer zichtbaar is, en er klinkt een klein beetje achtergrond geluid. Verder staan er 3 bezinningscellen met elk een beeldscherm en een zitje voor één persoon. Hier kun je kijken naar een aantal filmpjes die heel vertraagd worden afgespeeld en die emoties en overpeinzingen teweeg brengen. De stichting Geert Groote Huis is niet verbonden aan enige levensbeschouwelijke stroming en concentreert zich op de cultuurhistorische betekenis van de persoon Geert Groote en de waarde van zijn ideeën in onze tijd.

 

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen