Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Beleef het Hunzebos in 3D

Looptijd: van 1-8-2018 tot 1-11-2019
afbeelding weekend van de wetenschap hunzebos

 

Het landschap rond Exloo is het kloppend hart van De Hondsrug UNESCO Global Geopark. Twee belangrijke hotspots van het Geopark liggen in dit gebied: het Hunzebos en de Leewal, een raadselachtige steile wal die door het landschap kronkelt. Onderweg kun je op een speciale app met animaties en augmented reality de ontstaansfasen van het landschap van dichtbij beleven.

Europese subsidie voor het Hunzebos

om het Hunzebos (landschap rondom Exloo) zichtbaar en beleefbaar te maken. Hierbij worden belevingsroutes voor kinderen en volwassenen ontworpen en aangelegd. Langs de aangelegde routes worden belevingselementen en borden geplaatst. Verder wordt er een app ontwikkeld waarin routes zijn opgezet. In de ontwikkelde app zijn ook filmpjes te zien en geluidsfragmenten te horen.

Wist je dat?

Er zijn 40 collectieven die subsidie ontvangen en die vervolgens de agrariërs een vergoeding geven voor hun werkzaamheden. Meer informatie vindt u op www.portaalnatuurenlandschap.nl Europa kijkt hier met veel belangstelling naar omdat dit systeem goedkoper is dan het individueel afsluiten van overeenkomsten met agrariërs.

Kenmerkend voor Leader is dat besluitvorming over subsidies in de regio plaatsvindt. Europa telt in totaal meer dan 2500 van deze gebieden. Op de site van www.netwerkplatteland.nl vindt u welke gebieden Nederland heeft aangewezen.

Omdat de Europese subsidiegelden voor POP3 vallen onder het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en omdat de landbouw een belangrijke drager is van de kwaliteit van het landelijk gebied, is met de Tweede Kamer afgesproken dat deze subsidiegelden vooral terecht moeten komen bij de agrariërs.

Bijzonder is dat de waterschappen bij veel projecten wel cofinanciering op tafel leggen, maar dat de provincies alle gevallen de subsidies voor water en natuur verstrekken. Dit gebeurt in nauwe onderlinge samenwerking.

De aanDe digitale formulieren worden beheerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in één centraal computersysteem. vrager merkt daar niet veel van; deze zal in de praktijk in het centrale systeem komen via de site van een provincie of via het ministerie van EZ.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen