Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Pyrolyse Proeftuin Zuid-Nederland

Looptijd: van 2016-03-01 tot 2021-07-31

Pyrolyse is een thermochemische conversietechnologie die geschikt is voor een breed scala aan reststoffen en hernieuwbare grondstoffen, variërend van verschillende soorten biomassa en biomassa reststromen tot afvalstromen zoals gemengde of vervuilde kunststoffen en autobanden. In Nederland gaat het jaarlijks om 2,5 miljoen ton per jaar aan reststromen die op dit moment worden verbrand of laagwaardig gerecycled, waarvoor pyrolyse een aantrekkelijke verwerkingsmethode zou kunnen zijn.

Omdat pyrolyse de reststromen uit allerlei sectoren, waaronder agrofood, (bio-)chemie en recycling kan verwaarden tot vloeibare (transport-)brandstoffen of grondstof voor de chemische industrie, is het bij uitstek een technologie die verschillende sectoren met elkaar verbindt. Door de grote aanwezigheid van zowel de chemische en agrofood sector in Zuid-Nederland, biedt pyrolyse kansen voor het creëren van nieuwe waardeketens tussen of binnen deze sectoren. De uitdaging om het potentieel van pyrolyse volledig te benutten en van pyrolyse een commercieel haalbaar proces te maken ligt echter in het kunnen omzetten van een zo laag mogelijke kwaliteit grondstof tot een zo hoog mogelijke kwaliteit product.

Doel van het Pyrolyse Proeftuin Zuid-Nederland project is om door middel van 4 verschillende pyrolyse technologieën en een open innovatiestrategie, ongeveer 30 unieke waardeketens met pyrolysetechnologie te demonstreren. Hierbij worden in Zuid-Nederland aangeboden reststromen omgezet naar een zo hoogwaardig mogelijk product: (transport-)brandstoffen en grondstoffen voor de regionale industrie, die deze verder verwerken tot eindproducten. Op deze manier kunnen cross-sectorale waardeketens worden gecreëerd. Binnen het project zullen business cases gevalideerd worden, zodat er uiteindelijk commerciële pyrolyse installaties kunnen worden uitgerold binnen Zuid-Nederland en daarbuiten.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen