Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

ROBOSCULPT

Looptijd: van 2019-01-01 tot 2021-06-30

Wereldwijd vinden er op jaarbasis meer dan 100.000 operaties plaats waarbij schedelbot moet worden verwijderd. Een dergelijke ingreep kan noodzakelijk zijn bij het verwijderen van een tumor, of bij een gehoorherstellende operatie middels implantaten. De chirurg moet het botmateriaal weghalen, zodat hij de plek van de tumor of het binnenoor kan bereiken. Deze botverwijderingsoperaties zijn complex en risicovol. Verstopt in kleine botkanalen bevinden zich (op soms slechts een paar mm van elkaar) kritische structuren zoals de aangezichtszenuw en het evenwichtsorgaan. Het zicht van de chirurg tijdens de operatie wordt echter beperkt, doordat het kleine operatiegebied zich snel vult met bloed, vocht en botresten. Het vermijden van de kritische structuren om bij het uiteindelijke doel te komen, kost hierdoor veel tijd: een botverwijderingsoperatie kan wel meer dan 4 uur duren. Wanneer het doelgebied na uren boren en frezen eindelijk is bereikt, moet de chirurg nog aan het tweede en moeilijkste onderdeel van de operatie beginnen. Met alle risico’s van dien.

Zowel op het gebied van zorgkosten als op het gebied van gezondheidszorg, zou het interessant zijn als een robot het intensieve boor- en freesproces uit handen zou kunnen nemen. Een robot kan niet alleen sneller werken, maar ook nauwkeuriger – wat de kans op ernstige complicaties drastisch verminderd. Een prototype robot is hiervoor ontwikkelt en kan zeer nauwkeurig in het harde botmateriaal boren en frezen. Penvoerder en initiatiefnemer van dit project Eindhoven Medical Robotics wil de uitvinding commercieel beschikbaar maken voor ziekenhuizen. Nobleo Technology is betrokken bij de uitvoering van de diverse technische activiteiten, en Radboudumc is betrokken bij de klinische aspecten.

De verwachting is dat robot met de hulp van OP-Zuid al in 2021 ingezet kan worden in ziekenhuizen. Het veelbelovende resultaat tot nu toe, trekt de aandacht van chirurgen over de hele wereld. Deze positieve media-aandacht draagt bij aan de ambitie van het consortium om Eindhoven Nederland op de kaart zetten als dé regio op het gebied van chirurgische precisie robotoplossingen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen