Spinoza Centrum stimuleert innovatieve biotechnische bedrijvigheid
Hoe werken onze hersenen precies en wat kunnen we er aan doen als ons brein gestoord raakt? Op dat terrein binnen de gezondheidszorg is het Spinoza Centrum actief. Dit centrum werd opgezet om het gebrek aan fundamentele kennis op te heffen. Het besef daarbij was dat er alleen een wetenschappelijke stap voorwaarts gezet kan worden als er efficiënt wordt samengewerkt tussen de diverse partners. Pas dan kan er voor doorbraken worden gezorgd op het terrein van herstel na hersenletsel en kunnen er antwoorden worden gegeven op de vele vragen die leven rondom de relatie tussen hersenen en gedrag, zoals bij patiënten met Alzheimer, Parkinson en multipele sclerose.
Kansen voor West leverde een bijdrage aan de tweede vestiging van het Spinozacentrum, op het terrein van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. In het bijzonder werd het Europese geld besteed aan de aanschaf van zeer geavanceerde high field scanners (3T en7T fMRI). Deze zijn uniek voor Nederland. De kennis die door onderzoek met deze apparatuur wordt vergaard, wordt gebruikt door de ziekenhuizen voor klinische toepassingen. Ook uit de hoek van de biotechnologie en medische elektronica is veel belangstelling, want het fundamentele onderzoek dat het centrum verricht blijkt voor het bedrijfsleven een belangrijke marktwaarde te hebben. Het Spinoza Centrum heeft zich daarom evenzeer ontpopt als een broedplaats voor het biotechnisch bedrijfsleven.
'High field scanners bieden inzicht in de invloed van de hersenen op gedragingen en ziektes.'
Samenwerking tussen : De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), UvA, het AMC, VU/Vumc, Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen van de KNAW en de gemeente Amsterdam.