Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Innovatiecluster Denim ‘Hal 5’

Looptijd: van 2014-02-10 00:00:00 tot 2015-09-30 00:00:00
Hal 5

Hét centrum voor ambacht en innovatie in de denimindustrie is Denim City. Dit zit in ‘De Hallen’, in een voormalige tramremise in Amsterdam West. Denim City richt zich via onderwijs, onderzoek en ondernemerschap op het verduurzamen van de jeansbranche.

 

Centraal in dit projet staat het streven naar een schonere en slimmere productie van denim. Het sociale aspect aan dit project is dat kansarme jongeren worden betrokken bij het productieproces van onder meer een spijkerbroek.

Op een oppervlak van 1200 meter heeft Denim City een integraal innovatiecluster neergezet met een atelier voor proeven en kleinschalige productie, het Denim Institute als archief en kennisverspreider, de Jean School als internationale ‘ROC-opleiding denim’, The Embassy als ondernemersnetwerk en tot slot het Blue Lab als innovatieproeftuin. Kansen voor West heeft bijgedragen aan het geschikt maken van de locatie voor deze uiteenlopende activiteiten.

Behalve dat gewerkt wordt aan opdrachten voor het bedrijfsleven, verrichten studenten en andere vaklieden reparaties en worden van oude jeans hippe nieuwe producten gemaakt. Vooral in het wassen van denimstof wordt veel milieuwinst gehaald. Zo wordt het sterk vervuilde water dat na het wassen van denim overblijft, direct onder het Denim Lab gezuiverd in een zuiveringsinstallatie.

'De missie van Denim City is ‘Towards a brighter blue’, deze staat voor een meer verantwoorde denimproductieketen.'

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen