Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Extractenbibliotheek

Looptijd: van 2012-09-10 00:00:00 tot 2015-12-31 00:00:00
plantenbibliotheek

Grasduinen in ‘diepvriesbibliotheek’ naar verborgen meerwaarde planten

In december 2015 nam het Kenniscentrum Plantenstoffen de Extractenbibliotheek in gebruik. Daarmee ligt een commerciële doorbraak van de benutting van plantenstoffen in het verschiet. De Extractenbibliotheek is een diepvries ‘bibliotheek’ van potjes met plantenextracten met informatie over de (werkzame) stoffen die daarin voorkomen. Deze veelal nog onbekende informatie is via een database voor het publiek online beschikbaar. Het gaat om een unieke verzameling van – bij de start – ruim 2.200 extracten van Nederlandse tuinbouwgewassen. Deze zijn geschikt voor gebruik in diverse marktsegmenten, waaronder de farmaceutische industrie, cosmetica en de geur- kleur- en smaakstoffenindustrie.
De Extractenbibliotheek biedt plantentelers en -veredelaars waardevolle nieuwe informatie over de ontelbare ‘verborgen’ stoffen in de planten die ze verbouwen. Met de kennis die de Extractenbibliotheek verspreidt, kunnen telers en veredelaars zich ontwikkelen tot volwaardige leveranciers van deze (en andere) hoogwaardige stoffen. Kennisinstellingen kunnen de nieuwe informatie gebruiken voor toegepast en fundamenteel onderzoek. Ook dit zal resulteren in nieuwe toepassingen en innovaties.

Kansen voor West droeg al bij aan de opzet en startactiviteiten van het Kenniscentrum. De subsidie voor dit (vervolg)project is gebruikt voor het selecteren, telen en oogsten van voor de bibliotheek relevante planten en voor het bereiden en documenteren van de extracten. Deze nieuwe ontwikkeling draagt bij aan een beter milieu. Waar de industrie nu nog vergelijkbare stoffen uit aardolie haalt, biedt het gebruik van plantenextracten een oplossing voor de te eenzijdige afhankelijkheid van aardolie én daarmee voor een vermindering van de CO2-uitstoot.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen