Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

UDF SOFIE

Looptijd: van 2011-10-12 00:00:00 tot 2016-07-15 00:00:00
rainmaker

SOFIE geeft dezelfde EFRO-euro vaker uit

SOFIE investeert als stadsontwikkelingsfonds in innovatieve en duurzame projecten in de diverse stedelijke haventerreinen tussen de Erasmusbrug en de Beneluxtunnel. Dit ‘Stadshavens Ontwikkelingsfonds voor Innovatie en Economie’ gebruikte de bijdrage van Kansen voor West voor projecten die passen binnen een geïntegreerd stedelijk ontwikkelingsplan voor de Rotterdamse Stadshavens. SOFIE is een revolverend fonds volgens een Europees model. Daarbij gaat het om cofinanciering met nooit meer dan 50% EFRO-geld. Dit geld werd ingezet als lening, garantie of participatie voor projecten, die anders de financiering niet via reguliere kanalen voor 100% rond zouden kunnen krijgen. Het ging vooral om innovatieve projecten die de stedelijke economie stimuleren. Een voorbeeld is het project Speelstad in Rotterdam-Zuid, dat als permanent familiepretpark in 2017 de deuren opent op het voormalige terrein van een afvalverwerkingsbedrijf. Een ander voorbeeld is een investering in het hergebruik van restwarmte uit de industrie.

Het principe is dat de ingelegde gelden op enig moment kunnen worden teruggevorderd. De EFRO-bijdrage is dan gerevolveerd, waarna het geld definitief mag terugvallen in het stadsontwikkelingsfonds. Vervolgens kan de eens ingelegde EFRO-euro meerdere malen nuttig worden ingezet bij andere projecten. SOFIE is een JESSICA fonds (‘Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas’). Dit is een initiatief van de Europese Commissie die de lidstaten daarmee een speciaal kader verschafte om EFRO-middelen via een revolverende fondsconstructie te gebruiken voor geïntegreerde duurzame stadsontwikkeling.

Tussentijdse evaluatie SOFIE

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen