Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

De kringloop op boerderij de Dennenhoeve

Looptijd: van 1-10-2018 tot 30-9-2021
afbeelding de Dennenhoeve

 

Zo’n 35 jaar geleden nam Kees Sijbenga De Dennenhoeve over van zijn vader. De Dennenhoeve is één grote kringloop. Zo teelt Sijbenga zijn eigen kippenvoer: tarwe en veldbonen. Op stro dat overblijft na de graanoogst wordt straks de stropharia gekweekt. Wanneer de paddenstoelen zijn ‘geplukt’, gaat het naar de kippen. Zij eten de schimmels die zich in het stro hebben genesteld.

Europese subsidie voor de Dennenhoeve 

Boer Sijbenga doet onderzoek naar de optimale omstandigheden om een Stropharia paddenstoel te kweken. Dit gaat hij doen op stro in de monumentale schuur op zijn erf. Met de kweek van de paddenstoel wordt de kringloop op de pluimveehouderij sluitend. Alle materialen worden gebruikt en er is dus geen enkele afval meer.

Wist je dat?

Er zijn 40 collectieven die subsidie ontvangen en die vervolgens de agrariërs een vergoeding geven voor hun werkzaamheden. Meer informatie vindt u op www.portaalnatuurenlandschap.nl Europa kijkt hier met veel belangstelling naar omdat dit systeem goedkoper is dan het individueel afsluiten van overeenkomsten met agrariërs.

Kenmerkend voor Leader is dat besluitvorming over subsidies in de regio plaatsvindt. Europa telt in totaal meer dan 2500 van deze gebieden. Op de site van www.netwerkplatteland.nl vindt u welke gebieden Nederland heeft aangewezen.

Omdat de Europese subsidiegelden voor POP3 vallen onder het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en omdat de landbouw een belangrijke drager is van de kwaliteit van het landelijk gebied, is met de Tweede Kamer afgesproken dat deze subsidiegelden vooral terecht moeten komen bij de agrariërs.

Bijzonder is dat de waterschappen bij veel projecten wel cofinanciering op tafel leggen, maar dat de provincies alle gevallen de subsidies voor water en natuur verstrekken. Dit gebeurt in nauwe onderlinge samenwerking.

De aanDe digitale formulieren worden beheerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in één centraal computersysteem. vrager merkt daar niet veel van; deze zal in de praktijk in het centrale systeem komen via de site van een provincie of via het ministerie van EZ.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen