Programma:
11.00 uur Ontvangst met koffie /thee
11.15 uur Start presentaties van o.a.
Ontwikkelen van microbioreactoren
Microbioreactoren zijn geschikt voor het kweken van complexe zoogdier cellen, deze worden gebruikt voor de productie van therapeutische eiwitten (medicijnen).
Vermindering van antibioticagebruik bij dieren
Steeds meer bacteriën zijn ongevoelig voor antibiotica. Ook bij dieren wordt gezocht naar meer natuurlijke producten die de rol van antibiotica overnemen. In deze producten moeten bepaalde stoffen echter beschermd worden tegen afbraak in de darm. Daarvoor is complex onderzoek nodig.
Water-Rijk
Innovatieve oplossingen in de regio op het gebied van wateroverlast, watertekort en waterkwaliteit. Het door EU gesubsidieeerde project wordt gerealiseerd in Park Lingezegen tussen Arnhem en Nijmegen.
Verbeteren van de immuuncompetentie bij jonge dieren en baby’s.
Immuuncompetentie die bereikt wordt door interventies op het gebied van voeding. De modellen die zijn ontwikkeld zijn van toepassing voor onderzoek bij zowel mens als dier.
Sorteren van zaden op maat
Methodes en technieken die zijn ontwikkeld om op maat gemaakte machines te kunnen ontwerpen voor het sorteren van zaden. Er is hierbij een grote variatie in capaciteit en het type sensoren.
Natuurlijke conserveermiddelen
Het waarom van natuurlijke conserveermiddelen. Om voedsel veilig te houden tijdens transport en opslag, en een voldoende lange houdbaarheid op het schap van de supermarkt te krijgen zijn conserveermiddelen soms noodzakelijk. Wa is de geschiktheid van een scala aan natuurlijke ingrediënten aom m met name koelverse, niet zure, voedingsmiddelen te conserveren. Voorbeelden van dit type voedingsmiddelen zijn: vleeswaren, sauzen, salades, kant & klaar maaltijden.
Eiwitscheiding peulvruchten
Werken aan een nieuwe energiezuinige methode om eiwitten te scheiden uit plantaardige grondstoffen tot waardevolle eiwitrijke ingrediënten met goede functionele eigenschappen.
‘Brood 3.0’.
Hoe kun je met een nieuw bakproces brood te bakken zonder gluten, zonder koolhydraten, veel vezels en/of eiwitten met vergelijkbare textuur en smaak als bij gewoon brood.
Lang leve de gezonde melkkoe
Melkkoeien gaan na een jaar of zes naar de slager. Gezondheidsproblemen zijn daarvan vaak de oorzaak. Dit kan anders met een juiste aanpak. Dat is goed voor het koeienwelzijn en levert geld én milieuvoordelen op.
12.00 Start rondleidingen vanuit Orion naar:
- FrieslandCampina:
Bezoek aan Innovation Centre.
Daarbij ook aandacht voor het project ‘Tapas’, over de ontwikkeling van eiwitrijke voeding.
- Kunstroute Wageningen Campus:
Ook met informatie over de gebouwen op de campus.
- Wageningen Soil Museum:
Met een collectie van meer dan 1.100 bodemprofielen uit meer dan 70 landen. Van de vulkanische as-bodem uit Indonesië tot de oerwoud.
14.30 Einde EU Kijkdag
Start mini-colleges University Fund Wageningen