Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

TBAB smart grid airconditioning

Looptijd: van 2016-05-02 tot 2016-10-31


Airconditioning is een continue groeiende markt. In de zomer versterkt het de pieken in het energiegebruik. Op het warmste van de dag gebruikt de airconditioning het meeste energie. Meer dan 10% van het elektragebruik is zomers al voor airconditioning.

TU Delft en Sparkling project werken sinds 2008 samen in het ontwikkelen van koelconcepten op basis van hydraten. Hydraten zijn bijzondere verbindingen van water met andere stoffen. De watermoleculen verbinden zich in een krystalstructuur met de andere stof. Een hydraat is het beste te omschrijven als een soort ijs. Bekende voorbeelden zijn propaan en CO2 hydraten. TBAB (Tetra-n-butylammonium bromide) is een ammonium bromide zout. Door dit zout te mengen met water ontstaat bij temperaturen tussen de 5 en 20°C en de 0 en 3 bar hydraat. Door te spelen met de samenstelling en de druk is de smelttemperatuur te beïnvloeden.

Afgelopen jaar heeft TU Delft op de proefinstallatie in Delft met succes dit middel uitgetest. Deze proefinstallatie (in 2008 oa gebouwd met steun van Sparkling Projects) is het vermogen een paar 100 Watt.
Locatie Jachtlust: De biljartvereniging van Sporthal Jachtlust in Twello is al geruime tijd op zoek naar een vorm van airconditioning. In de ventilatieinstallatie is ruimte vrij gehouden voor een luchtkoeler. Zowel de Biljartvereniging als de gebouw eigenaar Gemeente Voorst staan positief t.o.v. experimenten. Het gaat om een ruimte van een paar honderd vierkante meter. De aanwezige biljarttafels dienen altijd verwarmd te worden. Dit zorgt voor een extra warmtebelasting van de ruimte en maakt deze geschikt voor experimenten. De biljartverenging accepteert dat het een onderzoeksproject is en er geen garantie is op goede werking.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen