De doelstelling van het consortium is om een traditioneel kruidenpreparaat tegen Diabetes Mellitus type 2 op de markt te brengen en wetenschappelijk te bewijzen dat het preparaat effect heeft op patiënten met Diabetes Mellitus type 2.
Het kruidenpreparaat Mohana Choorna wordt in de traditionele Indiase Ayurveda geneeskunde gebruikt voor de preventie en behandeling van diabetes mellitus type 2 (DM2) en heeft hierin zijn effectiviteit bewezen. Voor bredere toepassing van het preparaat in de Westerse wereld is een wetenschappelijke onderbouwing van de effecten noodzakelijk anders wordt het door de zorgverleners niet geaccepteerd. In het kader van ‘preventive health’ is het onderzoeken naar alternatieve vormen van geneeskunde en het samenwerken met partijen uit het bedrijfsleven een gezonde ontwikkeling dat past bij de koers die het Europa Ayurveda Centrum vaart. Bedrijven zijn er immers bij gebaat dat hun werknemers gezond zijn en blijven. Als zij hierin een actieve rol kunnen spelen voelen zij zich veel meer betrokken bij een gezondheidzorg dat voorheen alleen iets was voor de overheid.
De verworven structuur, organisatie en financiering van de gezondheidzorg vraagt om een nieuwe koers. In de huidige tijd waarin de kosten voor deze sector alsmaar groter worden is het tijd voor innovatie en verandering. Soms zit innovatie in iets nieuws en soms zit innovatie in het herontdekken van iets dat er al heel lang was maar alleen nu onderzocht en begrepen kan worden. Dat is het geval met het Ayurvedische kruidenpreparaat Mohana Choorna. In Afrika en de Aziatische landen gebruikt 80 % van de bevolking traditionele geneeswijzen. Slechts 20 % heeft toegang tot de veel duurdere op westerse leest geschoeide gezondheidzorg. Wat opvalt zijn drie dingen: traditionele geneeswijzen heeft een lage drempel, is massaal voor handen en is betaalbaar. Het zijn deze dingen die wij in onze huidige gezondheidzorg moeten implementeren willen wij ook in de toekomst een gezondheidzorg aanbieden die beter zorgt, rechtvaardig, toegankelijk en betaalbaar is. ‘Meten is weten’ dat geldt voor westerse medicijnen maar zeker ook voor traditionele kruidenpreparaten. Met de huidige ontwikkelingen op het gebied van systeem biologie kunnen voor het eerst in de geschiedenis complexe kruiden combinaties bekeken en onderzocht worden op systeemniveau. Vandaar dat er een nieuwe tijd aanbreekt voor traditionele geneeswijzen.