Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

ATLAS - Het meest duurzame onderwijs gebouw ter wereld!

Looptijd: van 2017-03-01 tot 2021-12-31

Het duurzaamste onderwijsgebouw, Atlas, hét icoon van een duurzame TU/e campus. De renovatie van het Atlas-gebouw, waarbij duurzaamheid en comfort centraal staan, reflecteert de duurzame uitstraling die de TU/e voor ogen heeft in haar bedrijfsvoering, het onderwijs en het onderzoek. Een gezonde en comfortabele werkomgeving voor de gebruikers, het voorkomen van energetische verspilling en hergebruik van materialen vormen daarbij de belangrijkste uitgangspunten. De projectpartners bestaande uit TU/e, TU/e Innovation Lab, Uitgekiend BV en Stichting Slimbouwen leveren met ATLAS en bijdrage aan de versnelling van de introductie van verschillende duurzame innovaties.

Duurzaam en toekomstbestendig
Na afronding van de renovatie in 2018 is Atlas getransformeerd tot een aantrekkelijk, duurzaam en toekomstbestendig gebouw met een optimaal klimaat om te studeren, te werken en te verblijven Het gebouw uit 1963 wordt aangesloten op de warmte en koude installatie WKO, voorzien van een zeer isolerende glazen vliesgevel met uniek ramensysteem en maakt het gebruik van Smart Energy Saving Lighting.

Technische uitdaging
Naast het ontbreken van gebruikers ervaringen op de verschillende innovaties, zit de technische uitdaging met name in de integratie van de verschillende technologieën met elkaar en het gebouwbeheersysteem. Om dit te ondervangen zullen onderzoekers van de Faculteit Bouwkunde via validatie, optimalisatie en effectenstudies inzichten verstrekken om de innovaties succesvol te implementeren. Vervolgens zal de gerealiseerde infrastructuur dienen als Living Lab waar innovatieve technologieën gedemonstreerd kunnen worden in een real-life omgeving. Enkele thema’s die worden uitgewerkt zijn innovatieve PV-cellen, Energieopslag, Intelligent Lighting en Internet of Things. De resultaten en kennis worden via het netwerk van met name Uitgekiend BV en Stichting Slimbouwen overgedragen aan de bouw sector en de gebouwbeheerders. BREEAM Intelligente oplossingen zorgen ervoor dat Atlas het eerste gerenoveerde onderwijsgebouw van Nederland wordt met de hoogste BREAAM score Outstanding. Dit ontwerpcertificaat staat voor de hoogste score dat het keurmerk geeft om nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties te beoordelen op duurzaamheid. Het hoofdgebouw komt in de top drie van meest duurzame gebouwen in Nederland.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen