In het licht van slimme specialisatie hebben de belangrijkste triple helix partners in Emmen al meerdere jaren gekozen voor een focus op groene chemie. Het chemische cluster is al jaren aan de weg aan het timmeren en wint via diverse projecten aan concurrentiekracht. Denk daarbij onder meer aan de ontwikkeling van composteerbaar touw, maar ook gemengde filamenten die op vele manieren kunnen worden gebruikt, onder meer in 3D printers. De activiteiten concentreren zich vooral op en rond het Emmtec Industry & Business Park. Bovendien is er een goede samenwerking met o.a. NHL Stenden, het Drenthe College, Hondsrug College, Rijksuniversiteit Groningen. Dat betekent niet dat de sector en vooral het cluster in Emmen zonder uitdaging actief is. Er is onvoldoende samenwerking tussen de individueel succesvolle bedrijven en onderwijsinstellingen, te weinig aandacht voor gezamenlijke innovatie, en vooral, de fysieke omgeving maakt samenwerking niet laagdrempeliger.
Dit project heeft dan ook als doel het centrale groene chemiegebied om te vormen tot volwaardige campus, waar bedrijven en kennisinstellingen samenwerken aan het cement tussen de stenen. Het doel van het project is een concrete, zichtbare en uitnodigende open innovatie omgeving te creëren die samenwerking bevordert tussen bedrijven, tussen bedrijven en kennisinstellingen, en met partners buiten de regio. Gezien de uitdaging op het gebied van investeringsvermogen in de sectoren en de aanwas van voldoende talent in Emmen, is een stap voorwaarts nodig.
Dit project bestaat uit vijf bouwstenen (werkpakketten):
1) Het ontwikkelen van open innovatietrajecten tussen bedrijven onderling, en bedrijven en onderwijsinstellingen;
2) Een krachtige impuls aan de fysieke omgeving, teneinde het bedrijventerrein om te vormen tot campus;
3) Een uitgebreide investering in slimme manieren om studenten, stagiairs en bedrijven aan te trekken en te behouden;
4) Het behouden van talent via een impuls in ondernemerschap, vernieuwende onderwijsvormen en acquisitie van bedrijven;
5) Het ontwikkelen van een organisatorische motor die als centraal doel heeft de campus naar de volgende fase te brengen van volwassenheid, technologische relevantie en fysiek visitekaartje.
Er is voor een duidelijke vorm gekozen om een aantal voorwaarden voor Open Innovatie te verbeteren of te realiseren. Die van een (innovatie) Campus: een fysieke maar ook virtuele plek waar onderwijs en bedrijfsleven nauw samenwerken. Met daarbij een stevig profiel dat nationaal maar ook internationaal herkenbaar is. Deze Campus staat in het teken van innovatie, opleiden van talent en (toekomstig) personeel. De kapstok voor de positionering van de Campus zijn de unieke excellente kennis, ontwikkel- en productiemogelijkheden op het gebied van polymeren en composieten. Zo uniek dat internationale samenwerking met topinstituten en topbedrijven de norm wordt.
Dit project heeft een duidelijk Noord-Nederlands signatuur. Onder de vlag van Chemport Europe wordt de samenwerking in dit project in de as Emmen-Groningen ook bestendigd, onder meer door de participatie van de Rijksuniversiteit Groningen in dit project. Bovendien stellen bijna tien bedrijven ca. 2.000 uur ter beschikking om bij te dragen aan de kennisuitwisseling tussen onderwijsinstellingen en bedrijven, het faciliteren van acquisitie van nieuwe bedrijven, het ontwikkelen van nieuwe onderwijsmodules door het bedrijfsleven, en het realiseren van een experience op de campus.