Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Opschaling Restwarmtenet Dordrecht

Looptijd: van 2012-01-05 00:00:00 tot 2015-12-31 00:00:00
opschaling rest-warmtenet

Aanleg zwaarder distributienet voor optimale benutting restwarmte

De gemeente Dordrecht zet breed in op duurzaamheid. De Dordtse duurzaamheidsportfolio is dan ook rijk gevuld met diverse toonaangevende projecten rond water, energie, afval, milieu en natuur. Deze geven de omslag naar een duurzamer Dordrecht een flinke impuls. Zo’n ‘impulsproject’, als aansprekend voorbeeld van de transformatie in duurzaamheid, is de aanleg van een stadswarmtenet in Dordrecht door HVC. Dit nutsbedrijf benut daarvoor de restwarmte die vrijkomt bij de afvalverbrandingsinstallatie (AVI) van HVC op het industrieterrein aan de Dordtse Baanhoekweg. Met die restwarmte kunnen woningen en utiliteitsgebouwen worden verwarmd, wat een aanzienlijke energiebesparing en CO2-reductie oplevert.

HVC heeft met de gemeente Dordrecht en twee woningcorporaties een overeenkomst afgesloten om voor 2020 minimaal 4.277 woningequivalenten (WEQ) aan te sluiten op restwarmte. Het binnen deze overeenkomst aan te leggen primaire warmtedistributienet is goed voor de afgesproken 4.277 WEQ, terwijl HVC voorziet dat het warmtenet op termijn energie kan leveren aan in totaal 10.000 WEQ. Dat dit aansluitpotentieel op de midden-lange termijn haalbaar is blijkt uit diverse inventarisaties van HVC. Om te anticiperen op die aantrekkelijke mogelijkheid was het nodig het primaire net zwaarder uit te voeren. Kansen voor West heeft subsidie verleend om zo de gewenste overdimensionering van het primaire warmtedistributienet mogelijk te maken en daarmee het opschalingspotentieel op termijn te waarborgen.

Samenwerking tussen : N.V. HVC, gemeente Dordrecht.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen