Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Ocean Battery

Looptijd: van 2019-05-01 tot 2022-04-30

Voor een duurzame toekomst is overschakeling naar hernieuwbare-energieopwekking en een drastische reductie van de uitstoot van broeikasgassen nodig. De meerderheid van de bevolking is voor deze omschakeling, maar wil geen windturbine in hun achtertuin hebben staan. Ook is de ruimte op land schaars en kostbaar. Dit is de reden dat Ocean Grazer BV zich richt op het winnen van duurzame energie op zee, dit te combineren met duurzame energieopslag op locatie, en om zo de ruimte zo optimaal mogelijk te benutten.

Als oplossing hiervoor ontwikkeld Ocean Grazer BV een innovatief en duurzaam hybride energiesysteem dat bestaat uit een combinatie van een golfenergie omzetter, een opslagsysteem en een multifunctionele fundatie voor windturbines om duurzame energie op zee te oogsten.

Ons opslagsysteem ‘Ocean Battery’ is een van de belangrijkste bouwstenen van dit hybride Ocean Grazer concept. Het stemt vraag en aanbod van duurzame energie op elkaar af, zorgt voor de zeer belangrijke security of supply en dient uiteindelijk als fundering voor windturbines en andere duurzame energieopwekking technologieën. Daarnaast kan Ocean Battery ook als afzonderlijke technologie worden geïnstalleerd, heeft het de kortste time-to-market, en daarmee hoogte prioriteit van valorisatie binnen Ocean Grazer BV.

In de afgelopen 5 jaar hebben we, in nauwe samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, wiskundige en numerieke simulatiemodellen ontwikkeld die verschillende componenten en subsystemen beschrijven. Deze innovatieve componenten, met onderliggende modellen, zijn elk getest tot op TRL4, behalve Ocean Battery welke zich nog op TRL3 bevindt.

De doelstelling van dit project is om de benodigde kennis te ontwikkelen en om zo het opslagsystem ‘Ocean Battery’ van TRL3 naar TRL5 te brengen en deze te valideren met simulatiemodellen en experimentele metingen in een realistische omgeving, om zo een solide basis te leggen voor toekomstige investeerders in de Ocean Grazer-technologie om het concept verder te valoriseren.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen