Het project “Duurzaam insectenmeel voor aquacultuur” heeft als doel de ontwikkeling van een duurzame grondstof op basis van insectenmeel die toegepast kan worden in visvoeders.
Binnen het project zijn de volgende subdoelen te onderscheiden: Technische haalbaarheid en opschaalbaarheid van het productieproces, geschiktheid, kwaliteit en veiligheid van het eindproduct en economische haalbaarheid. De technische haalbaarheid kan weer opgedeeld worden in drie grote blokken. Dit zijn de organische reststromen (het voer voor de insecten), het kweken van de insecten op deze stromen (van eitje tot geoogst product) en de verwerking van de insecten tot een product dat in visvoeders toegepast kan worden.
De doelstelling van dit subsidieproject is behaald. Bij Jagran is een systeem ontwikkeld waarmee insecten en preciezer gezegd vliegenlarven gekweekt kunnen worden op organische reststromen. De vliegenlarven zijn geschikt om gebruikt te worden in visvoeders als vervanging van vismeel. De scope van Jagran is echter veel breder geworden, zij kijken naar de toepassing van insecten als alternatieve eiwitbron in diervoeders en insecten als afvalverwerkers. Dit traject is nog niet volledig uitgezocht. Zeker op het terrein van de opschaling van insectenkweek voor een economische toepassing van insectenmeel in diervoeders moet nog veel werk verricht worden.