Duurzaam dijkconcept versterkt Nederlandse positie op wereldkaart
De energiedijk is een innovatief Nederlands product, dat niet alleen dienst doet als waterkering, maar ook duurzame energie opwekt. Dat laatste gebeurt op twee manieren: de dijk wint enerzijds energie uit de getijdestroom via waterturbines (tidal energy) en anderzijds uit de overgang van zoet naar zout water (blue energy). In de kustprovincies worden al enkele energiedijken toegepast, zoals bij de Afsluitdijk, maar het hoeft niet bij Nederland te blijven want deze vinding is ook perfect geschikt voor deltagebieden elders op de wereld. Dit interessante economische vooruitzicht verhoogt de belangrijke internationale status die Nederland al heeft op het gebied van waterkering.
Om de energiedijk op grotere schaal, ook internationaal te gaan toepassen was een kwaliteitsslag nodig, waaraan Kansen voor West heeft bijgedragen. De nadruk lag daarbij op de methodologie, aangezien de fysieke omstandigheden per locatie verschillen, wat het aanbieden van een generiek instrumentarium onmogelijk maakt. Zowel op het gebied van energie-optimalisatie, minimaliseren van omgevingseffecten als beheer werden case studies uitgevoerd waarin de methodologie werd ontwikkeld en gevalideerd. Verder zijn vele communicatieve inspanningen verricht om de samenwerking tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en Rijkswaterstaat te versterken. Belangrijke instrumenten daarvoor waren het organiseren en/of een bijdrage leveren aan congressen, het houden van workshops en het opzetten van een nieuwsbrief en een website.
In dit project wrken de Provincie Noord-Holland, Stichting TTC/Energy Valley, ECN/Deltares/EUR, Tocardo/REDstack en Strukton samen.