Dutch Blockchain Hackathon BV (DBH) biedt het grootste open blockchain innovatie programma van Europa. Het doel: ‘Co-creating the next operating system for improving society’, oftewel, blockchain technologie inzetten om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Het open blockchain innovatie programma heeft als doel om in een open sfeer de meest kansrijke toepassingen van blockchain technologie verder te ontwikkelen.
Het open blockchain innovatie programma bestaat uit zes ecosystem meet-ups, een hackathon, een acceleratie-traject voor de hackathon winnaars en twee post-hackathon showcase conferenties, waarvan één internationaal. Tegelijkertijd is een sterk groeiende blockchain community actief (medio januari ’17: 1200+ leden) die beheerd wordt door Dutch Blockchain Hackathon. De community is een mix van techneuten, studenten en programmeurs, maar kent ook vele MKB-ondernemers en medewerkers van private en publieke partners.
Dutch Blockchain Hackathon BV en haar strategische partners willen een marktontwikkeling in gang zetten teneinde een innovatief blockchain ecosysteem te creëren. Voor Noord-Nederland biedt dit programma de kans om zich (inter)nationaal op de kaart te zetten als regio waar blockchain innovaties tot stand komen. Het programma betrekt een brede regionale blockchain community, nationale multinationals, regionaal MKB en kennis- en onderwijsinstellingen en koppelt hen aan ontwikkelaars. Het programma vindt hierbij de aansluiting met bestaande Noord-Nederlandse innovatie agenda’s, waaronder de NIA 2014-2020. Hierin is digitalisering opgenomen als verbindend thema tussen verschillende investeringslijnen. Uitdagingen binnen dit thema zijn het bij elkaar brengen en stimuleren van samenwerking tussen netwerkpartners op het gebied van big data, e-infrastructuur, e-Science en connectiviteit, het beschikbaar maken van dit netwerk en samen met het bedrijfsleven de uitdaging oppakken. Het innovatie blockchain programma pakt deze uitdaging op.
Het programma leidt tot de ontwikkeling van nieuwe blockchain applicaties door nieuwe samenwerkingsverbanden. De ontwikkeling en toepassing van de techniek leidt tot het toekomstbestendiger maken verdienmodellen van het gevestigd MKB. Bovendien leidt het tot de oprichting van nieuwe bedrijven die vernieuwende bedrijfsmodellen toepassen, waarmee werkgelegenheid wordt gecreëerd.