Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Innofest

Looptijd: van 2016-04-04 tot 2020-08-31
afbeelding Innofest

Innofest biedt acht festivals in Noord Nederland aan als living labs voor innovatie.

Een festival is namelijk een tijdelijke minimaatschappij. Net als in het echt zijn daar uitdagingen op gebied van onder andere energie en afval. Ook festivalbezoekers gedragen zich in zekere zin gelijk als in de echte wereld: ze bewegen, eten en slapen. Het verschil met de echte wereld is dat er een hek om het festivalterrein staat. Dat maakt festivals een perfecte testomgeving om samen te werken aan prototypes en experimentele technieken. En als een idee op een festival werkt, dan kan het ook in de echte wereld werken. Dit maakt festivals een aantrekkelijke plek voor ondernemers, MKB, start-ups, kennisinstellingen en creatieven om hun innovaties uit te proberen, voordat ze op de markt gebracht worden.

De deelnemende festivals stellen hun festivalterrein open als een levend laboratorium. Start-ups, bedrijven, ondernemers en studenten komen samen op de festivals om hier (maatschappelijk verantwoorde) prototypes te testen en oplossingen te bedenken voor de uitdagingen waar festivals en ondernemers uit de regio zelf mee te maken hebben.

Het consortium dat het EFRO project Innofest realiseert bestaat uit een goede vertegenwoordiging van Noord Nederlandse MKB platformen, startups hubs en alle kennisinstellingen van het Noorden. Stichting Innofest vertegenwoordigd de festivals en neemt de lead in het coördineren van verbindingen tussen de verschillende Innofest-stakeholders. De kennisinstellingen binnen het consortium (Rijkuniversiteit Groningen; Noorderpoort college; Stenden Hogeschool; NHL Hogeschool en de Hanzehogeschool) gaan aan de slag met uitdagingen binnen Innofest, gerelateerd aan de RIS en NIA. Startup hubs als BeStart (en met intentieverklaring Launch Cafe; Ondernemersfabriek en Founded in Groningen) scouten op basis van de uitdagingen vooraanstaande innovaties en begeleiden samen met Innofest de route naar de festivals. De MKB platformen (Water Alliance, NOM en HANNN, en met intentieverklaring MKB Noord en Circulair Fryslan) signaleren en verbinden MKB'ers aan deze projecten en zorgen dat producten of diensten na het festivalseizoen verder geholpen worden.

Na 2019 moet Noord-Nederlandse festivals een stevige positie hebben als innovatie-katalysatoren. In 2019 heeft Innofest ervoor gezorgd dat er minimaal 30 innovatieve projecten zijn gestart vanuit kennisinstellingen (door studenten, student-ondernemers of onderzoekers) en minimaal 45 innovators (innovatief MKB en startups) verder zijn geholpen door te ontwikkelen, testen of lanceren binnen een festivalcontext. Deze nieuwe bedrijvigheid in het Noorden is ingezet om MKB (gevestigd MKB, Volgens in de innovatiepiramide) dat van nature minder innovatief is, te inspireren en te laten groeien. Innofest betrekt minimaal 45 van deze gevestigde MKB’ers en stimuleert en ondersteunt hen om vanuit hun bestaande producten of diensten te innoveren.

De activiteiten vinden allen plaats in een jaarlijkse cyclus, met als climax de acht rijke momenten die de festivals in het zomerseizoen bieden. Hiermee creëert Innofest de innovatiescene, of living lab, waarmee Noord-Nederland de terugkerende tijdelijke innovatiescene van Europa kan worden, met een blijvende impact op het innovatie-ecosysteem in Noord-Nederland.


Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen