Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

IQ-gevel

Looptijd: van 2019-10-01 tot 2023-12-31

Dit project gaat over de IQ-gevel, een innovatieve lichtgewicht energieleverende gevel met eigen energieopslag die toegepast op het eerste Passiefhuis Premium van de Benelux. De IQ-gevel combineert gekleurde PV-panelen met aluminium gevelpanelen tot een aantrekkelijk geheel als alternatief voor de traditionele gevels van baksteen. Het gebouw waar de IQ-gevel voor de eerste keer wordt toegepast heeft een maatschappelijke functie en wordt ingezet als demonstratie voor grootschalige toepassing van deze gevel voor nieuwbouw en renovatie van woningen en appartementsgebouwen.
Een kennispartner, een universiteit, een netwerkbedrijf en diverse MKB bedrijven werken als consortium mee aan de IQ-gevel. Het Premium Passiefhuis wordt de testomgeving (living lab) met demonstratiefunctie en het consortium richt zich met de IQ-gevel op ‘smart grids’ met innovatieve PV-oplossingen die geïntegreerd worden in de gevel.
De IQ-gevel is industrieel vervaardigd, extreem isolerend en volledig recyclebaar en daarmee radicaal anders dan de Nederlandse bouw die ambachtelijk is en qua isolatiewaarde slechts aan de minimale wettelijke eisen voldoet. Alle woningen zouden zo min mogelijk energie moeten vragen en zo veel mogelijk energie moeten opwekken én zelf gebruiken. Dat kunnen we met deze gevel waarmaken omdat het beschikbare oppervlak voor Photo Voltaic panelen (hierna: ‘PV-panelen’) sterk wordt uitgebreid.
Deze gevel moet naast isolerend en energieleverend, ook veilig, efficiënt, industrieel vervaardigd, circulair en esthetisch verantwoord zijn. De IQ-gevel voldoet aan al deze eisen en is daarmee de gevel van de toekomst voor nieuwbouw en renovatie. Tegelijkertijd sluit de IQ-gevel naadloos aan op recent ontwikkelde innovaties voor opwekking op het dak die nu de fase van early adopters naar de vroege en late volgers doormaken. De weerstand voor het gebruik van PV in een woning is al weg, waardoor de stap naar opwekking via de gevel hier een logisch vervolg op is. Het is een bewezen techniek en er is vertrouwen en investeringsbereidheid onder toekomstige afnemers (woningeigenaren, corporaties, ontwikkelaars)
De IQ-gevel bestaat uit een dubbele laag (onbrandbare) isolatie van minerale wol die de warmtevraag van een gebouw verlaagd terwijl de extra dikte van de isolatie wordt gecompenseerd door de dunne aluminium gevelpanelen. Aluminium is licht, plooibaar en circulair en laat zicht prachtig combineren met PV-panelen mits deze in een bijpassende kleur zijn uitgevoerd. De IQ-gevel gebruikt PV-panelen waarvan de cel wordt gekleurd, waardoor ze nauwelijks in opbrengst achteruitgaan ten opzichte van PV-panelen met gekleurde folies achter het glas. Deze techniek is volledig nieuw en nog niet in gevels toegepast. De aansluitende aluminium gevelpanelen worden in dezelfde kleur als deze PV-panelen uitgevoerd zodat er een geheel ontstaat.

De glasoppervlakken van drie-laags veiligheidsglas worden hierin geïntegreerd zonder gebruik te maken van kozijnenprofielen. Dit wordt “structural glazing” genoemd en wordt nog niet in de Nederlandse woningbouw toegepast. Ten slotte wordt de opgewekte zonne-energie opgeslagen in batterijen die afhankelijk van het gebruik van de woning uit te breiden zijn en met een smart box worden aangestuurd. Hierdoor kan slim worden omgegaan met vraag van energieverbruikers en het aanbod van beschikbare zonne-energie. Hierdoor werkt de IQ-gevel ook als een energieopslag voor het energienet die piekmomenten kan helpen opvangen.


Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen