Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Iso Butanol Platform Rotterdam (IBPR)

Looptijd: van 2012-10-18 00:00:00 tot 2015-12-31 00:00:00
iso butanol

Rotterdamse chemiesector wordt groener

In het overheidsbeleid – van nationaal tot lokaal – speelt de vergroening van de energie- en chemiesector in de Rotterdamse haven een belangrijke rol. Daarin wordt aangegeven dat in de Rotterdamse haven in 2030 een belangrijk deel van de chemische industrie gebaseerd zal zijn op groene (biomassa) grondstoffen. Bovendien zal een deel van de energie opgewekt worden met biomassa en tevens zal er in Rotterdam meer biobrandstof worden geproduceerd, opgeslagen en verscheept. In Rotterdam zijn al vijf biobrandstof-productiefaciliteiten gevestigd en er is ruimte voor groei.

Begin 2013 nam een aantal industriële bedrijven uit de Rotterdamse regio het initiatief om samen met diverse kennisinstellingen de krachten te bundelen in het Iso-butanol Platform Rotterdam (IBPR). De veelzijdigheid van isobutanol, op basis van biomassa (suiker, reststromen, zeewieren, algen), maakt dit groene molecuul breed toepasbaar, zoals voor PET-flessen, vliegtuigbrandstoffen, diesel, kunstrubber en fijnstofonderdrukkers.
Het consortium IBPR kreeg financiële steun van Kansen voor West voor de eerste projectfase, die cruciaal is voor het realiseren van de gehele ambitie: het economisch en technisch haalbaar opzetten van een waardeketen vanuit groene grondstoffen/biomassa via isobutanol naar diverse andere producten. Naast desk research werden er met behulp van R&amp,D diverse methoden getest om groene grondstoffen om te zetten in isobutanol en deze vervolgens in de gewenste eindproducten. Dit project resulteerde in een plan van aanpak voor het realiseren van de eerste opschaling (van 1 ton per dag naar 10 ton per dag).


Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen