Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Ontwikkeling high-tech productieproces voor complexe bladmeststoffen

Looptijd: van 2019-01-01 tot 2022-06-30

In de akkerbouw en tuinbouw wordt, voor goede gewasopbrengsten, gebruik gemaakt van meststoffen. Het overgrote deel van de meststoffen wordt toegediend via de bodem, zogenaamde bodemmeststoffen. Naast bodemmeststoffen worden steeds vaker efficiënte bladmeststoffen toegepast door telers.

Huidige bladmeststoffen hebben een aantal nadelen. Chemisch gecomplexeerde bladmeststoffen veroorzaken bladschade door verbranding, en zijn slecht afbreekbaar. Ook zijn ze slechts in beperkte pH range stabiel, waardoor ze beperkt toepasbaar zijn. Soil-Tech produceert organisch gecomplexeerde bladmeststoffen, en ziet de markt hiervoor jaarlijks met meer dan 20% stijgen. Ze bevatten verscheidene organische componenten die ervoor zorgen dat de producten zachter zijn voor de plant (minder schade) en daarnaast de plant extra versterken of stimuleren. De receptuur en het productieproces voor enkele van deze producten zijn zeer complex. Er worden tot wel 30 verschillende ingrediënten gebruikt. De vraag naar deze meststoffen groeit, maar vanwege de complexiteit is opschalen niet eenvoudig. Daarnaast is de controleerbaarheid van de processen op dit moment niet optimaal. Beter gecontroleerde en geoptimaliseerde processen moeten leiden tot:
1. Hogere mate van reproduceerbaarheid van de productsamenstelling en kwaliteit;
2. Homogenere, beter gemengde producten (hogere productkwaliteit);
3. Hogere mate van complexering nutriënten (gecomplexeerde nutriënten komen beter beschikbaar voor de plant en geven minder kans op bladschade);
4. Gebruiksvriendelijker product (minder uitzakking als gevolg van bovenstaande verbeteringen).
Hierom wil Soil-Tech daarom een universeel inzetbare, high-tech productie installatie ontwikkelen voor haar organisch gecomplexeerde bladmeststoffen, met optimale menging en geautomatiseerde aanvoer van zeer uiteenlopende ingrediënten en uiteenlopende processen. Ook zal een reinigingssysteem worden ontwikkeld om de installatie geschikt te maken voor de productie van verschillende recepturen. In combinatie met de productie installatie worden ook de recepturen doorontwikkeld en geëvalueerd.

Soil-Tech verwacht middels dit project het marktaandeel sterk te kunnen verhogen, doordat de organisch gecomplexeerde producten aan functionaliteit niet meer onderdoen voor de chemisch gecomplexeerde varianten, terwijl de nadelen hiervan wel worden voorkomen. De installatie zal ervoor zorgen dat het bedrijf klaar is voor opschaling naar grote volumes, terwijl snel inspelen op de marktvraag nog steeds mogelijk blijft. Hierdoor kan het bedrijf een grote voorsprong nemen op concurrenten.

Het project betreft een cross-over tussen de topsectoren Agrifood, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Biobased en draagt bij aan drie in de RIS3 geselecteerde maatschappelijke thema’s: ‘Food security, sustainable agriculture, marine and maritime research and bio-economy’, ‘Cimate action, resource efficiency’ en ‘Inclusive, innovative, safe societies’.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen