Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Operatie Boeggolf

Looptijd: van 2010-12-16 00:00:00 tot 2015-01-01 00:00:00
Operatie Boeggolf

Operatie Boeggolf staat voor een schonere Amsterdamse vloot

De binnenstad van Amsterdam met zijn smalle grachten en hoge bebouwing is extra gevoelig voor de vervuiling door boten. Daarmee zijn de waterkwaliteit en de luchtkwaliteit in het geding. Europa heeft aangegeven dat de luchtkwaliteit van Amsterdam schoner moet worden. De gemeente besloot een aantal nieuwe technieken te introduceren en deze in de praktijk te monitoren op hun effecten. Daarvoor werd een pilot opgezet, Operatie Boeggolf, waarin waterbedrijf Waternet, TNO en TU Delft samenwerkten. Zij testten vijf gemeentelijke vaartuigen, die werden uitgerust met diverse soorten schone motoren: schone diesel, diesel-elektrisch, hybride en elektrisch. Ze betroffen een kraanboot, een sleepboot, een drijfvuilvisboot, een drijfvuilcollector en een patrouilleboot.

Kansen voor West heeft bijgedragen aan deze pilot, die nieuwe kennis heeft opgeleverd over het duurzamer, ‘schoner’ varen en over de praktische en financiële haalbaarheid. Deze kennis werd gedeeld met kennisinstituten, gemeentelijke diensten en andere overheden en met de rondvaartbranche en leveranciers. De resultaten zijn zowel op nationaal als op Europees niveau van belang.

'Als de beweging naar gebruik van duurzamere boten wordt ingezet, zal dat tot navolging leiden. Net als een door een varende boot veroorzaakte boeggolf, die andere boten in beweging brengt.'

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen