Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Proeftuin circulaire bouw

Looptijd: van 2019-03-15 tot 2023-03-14
3D tekening van een biobased appartementencomplex

Woonstichting JOOST, FAAM Architects, Heijmans Woningbouw en Waterschap De Dommel richten een proeftuin op in het kader van kennisversterking op het gebied van biobased & circulair bouwen. In het project wordt een biobased appartementencomplex (22 sociale huurwoningen) gerealiseerd met daarbij inbegrepen een expositie-/onderzoeksruimte voor het testen onder realistische omstandigheden van nieuwe materialen en technologieën.

Doelstelling van de proeftuin
De doelstelling is het faciliteren en versterken van een open innovatiesysteem, waardoor (mkb-) ondernemingen, kennisinstellingen en de overheid innovatieve ideeën kunnen onderzoeken en testen, kosten en risico’s kunnen inschatten en zicht en ervaring krijgen in de capaciteit op het gebied van:

Ontwikkelen en toepassen van hernieuwbare grondstoffen in de bouwsector en biomassa als grondstof
Koolstof circulariteit in producten (design for recycling)
Ontwerpen nieuwe circulaire methodes en systemen voor afval, lokale waterzuivering en riolering in samenhang met gemeente een waterschap
In deze proeftuin wordt geen beton / staal constructie gebruikt, maar in plaats daarvan wordt volledige houtskeletbouw toegepast. Het gehele pand wordt ontworpen op een manier waarmee de materialen ook weer recyclebaar zijn. Door alleen demontabele constructies en enkelvoudige materialen te gebruiken kunnen materialen in de toekomst hergebruikt worden. Populierenhout (van bijv de A2) voor de afwerking en gevelbekleding, bermgras voor isolatie, tegels op basis van schimmelnetten, biogas van voedselresten en fecaliën van bewoners evenals hernieuwbare zeezoutbatterij voor energieopslag zijn voorbeelden van materialen en technieken die in deze proeftuin onderzocht worden. Daarnaast kan de waterzuivering lokaal plaatsvinden doordat de afvalstroom slim gescheiden wordt.

Dit project sluit aan bij biomassa als grondstof en is gericht op het toepassen van hernieuwbare grondstoffen in de bouwsector. Het project dat hier wordt beschreven gaat heel concreet over het toepassen van de meest circulaire materialen en technieken. De 2e hoofdlijn binnen het thema biobased gaat over de koolstof circulariteit in producten en het sluiten van de materiaalkringloop. De proeftuin die ontworpen en gebouwd wordt in dit project, wordt volledig gebouwd op basis van hernieuwbare materialen die ook in de afvalfase hergebruikt kunnen worden.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen