Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

SMART ROTORS (for electric aircraft)

Looptijd: van 2020-07-01 tot 2023-12-31
Smart rotors

Klimaat en leefomgeving profiteren van slimme vliegtuigrotoren.

De groei van de luchtvaart heeft effect op het klimaat en geluidsoverlast. Elektrische of hybride vliegtuigen veroorzaken minder overlast. Een andere oplossing zijn de zogenaamde Urban Air Mobility (UAM), grotere drones die goederen of personen kunnen vervoeren. Maar het nadeel is dat ze heel veel herrie produceren.

In het ‘SMART ROTORS’ (for electric aircraft) project wordt een sterk gedigitaliseerd, grensverleggende ontwerp- en productiemethode ontwikkeld voor zeer stille en efficiënte propeller en rotorbladen specifiek voor elektrische vliegtuigen en drones.

De meerwaarde van het project ‘SMART ROTORS’ ligt natuurlijk in de eerste plaats in de bijdrage die het kan leveren aan het verduurzamen van de luchtvaart. De slimme propellers versnellen de stap naar elektrificatie in de luchtvaart. Er zijn nieuwe groeimarkten te vinden in de high-end professionele drones en de zogenaamde Urban Air Mobility. Juist deze markten hebben grote behoefte aan hoogwaardige rotorbladen die de veiligheid en de prestatie verhogen en de geluidhinder beperken.

In de tweede plaats is er een belangrijke economische meerwaarde te behalen die verdeeld is in drie belangrijke kansen voor de verschillende partners. De kennisinstellingen NLR en TU Delft verhogen hun kans op deelname in grote Europese onderzoeksprogramma’s met de in het project nieuw opgedane kennis. Dit project past binnen het Airport Technology Fieldlab.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen