Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

SONAR (Specific Orientation iN Acl Reconstruction)

Looptijd: van 2017-12-01 tot 2021-06-01

Bij knie-instabiliteit wordt een chirurgische reconstructie van de VKB verricht. Dit wordt tegenwoordig uitgevoerd middels een arthroscopie (kijkoperatie) , waarbij een peestransplantaat uit het been ( vaak van één van de hamstrings) als nieuwe kruisband in de knie wordt gezet (kruisbandreconstructie). Deze ingreep is niet zeer nauwkeurig: bij meer dan 20% van de patiënten wordt de kruisband op meer dan 5 mm van de oorspronkelijke plaats in de knie vastgezet. Dit leidt tot blijvende instabiliteit, of tot verminderde functie. Op lange termijn zien we bij een overgroot deel van de personen die een kruisbandreconstructie hebben ondergaan toename van de slijtage ( “artrose”) van de knie.
In het UMCG is de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar het bepalen van de exacte plaats van de kruisband op MRI beelden, en het verwerken van MRI beeldmateriaal naar praktijkgerichte instrumenten of hulpmiddelen. Het technologisch concept om dit ook te kunnen doen voor een kniebandreconstuctie is onderzocht, en er is een proof of concept. Het lijkt mogelijk vanuit gesegmenteerde MRI beelden een geheel innovatief, patient specifiek instrument te maken met behulp van 3D printing. Tijdens de arthroscopie (kijkoperatie) wordt deze mal in zijn positie gebracht, en vervolgens wordt via een boorgeleider een boorgat geboord van buitenaf naar de precieze plaats waar de band aan hecht bij deze individuele patient. Dan kan een nieuwe voorste kruisband exact, met een nauwkeurigheid van < 2 mm, gereconstrueerd worden.
Als product zal een innovatieve wijze van behandeling plaats gaan vinden: De oorspronkelijke aanhechting van de kruisband kan exact worden benaderd om de nieuwe band te plaatsen. Dit zal door een innovatieve workflow geschieden: de MRI scan, die standaard wordt gemaakt, wordt opgestuurd naar Achilleon, waar middels software techniek een ontwerp wordt gemaakt voor een richtapparaat,. Dit ontwerp wordt geprint, en vervolgens naar de arts of het ziekenhuis teruggestuurd, alwaar het gesteriliseerd wordt en tijdens de operatie éénmalig wordt gebruikt. Het eindproduct is dus een geheel innovatieve workflow voor de arts, en een accuraat en optimaal richtapparaat.
De operatie zal beter gepland kunnen worden uitgevoerd, en korter duren: het richtapparaat laat precies de juiste plek zien. De revalidatie van de patient zal vlotter gaan: problemen met een niet perfect geplaatst transplantaat, die de het herstel kunnen beperken, komen niet meer voor. Er is aanzienlijk minder kans op heroperaties door blijvende instabiliteit, stijfheid van het kniegewricht, of opnieuw scheuren van de nieuwe kruisband, aangezien deze complicaties gerelateerd zijn aan een onzuivere positie van de reconstructie. Op lange termijn verwachten we minder slijtage van het gewricht omdat de optimale, natuurlijke, biomechanische eigenschappen van de knie hersteld zijn.
Om dit te bereiken heeft zich een consortium gevormd onder leiding van de afdeling orthopedie van het UMCG, de behandelaar van de patiënten. Hierin nemen deel het 3D lab van het UMCG: een wetenschappelijk onderzoeks- en ontwikkelingsinstituut gericht op innovatieve toepassing van beeldvormende technieken in de reconstructieve chirurgie, en het bedrijf Achilleon, leverancier van medische hulpmiddelen, met een voorsprong rol in Nederland op het gebied van patiëntgebonden 3D printing voor braces en protheses.
Het primaire product zelf zal als “pakket”, dus niet als patiëntgebonden implantaat, aan de gebruiker worden aangeboden: doordat gebruik gemaakt wordt van een logistiek systeem kan met de zorginstelling een productprijs onderhandeld worden die niet direct onder de beperkingen van de DBC-systematiek valt. Door het sluiten van een licentieovereenkomst kan een groter, internationaal georiënteerd leverancier van chirurgisch instrumentarium wereldwijd gebruik maken van het projectresultaat Achilleon kan zich in de markt voor medische precisie instrumenten voor reconstructies in het bewegingsapparaat introduceren, en vanuit deze toegepaste techniek meerdere precisie instrumenten gaan leveren.
De orthopeden in Noord Nederland worden al vroeg bij het project betrokken, middels wetenschappelijke bijeenkomsten en informatiebijeenkomsten, waarbij ook hun wensen mee genomen worden in de definitieve productiefase. Van deze markt streven we naar een marktaandeel van 50%. De Nationale markt wordt benaderd via wetenschappelijke voordrachten en publicaties, met stands op congressen. Hierin willen wij uiteindelijk 30% van de markt. De internationale markt wordt benaderd via een internationale leverancier van medische instrumenten op dit gebied. Daar kan dan een licentieovereenkomst mee worden gesloten.


Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen