Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

3D Print Kompas

Looptijd: van 2020-10-01 tot 2023-12-31

3D-printen en 3D-elektronica zijn twee nauwverwante, disruptieve maaktechnologieën die onze manier van ontwerpen en produceren op termijn ingrijpend zullen veranderen. In de noordelijke strategische doelen op gebieden als gezondheid, energie, en watertechnologie kunnen deze 3D-maakttechnologieën het verschil gaan maken als enabler voor verdere ontwikkeling. Echter, vanwege de steile leercurve en benodigde investeringen in apparatuur en tijd is de snelheid waarmee deze 3D-maaktechnologieën worden omarmd relatief laag. Dit terwijl deze van grote waarde zijn voor de maakindustrie in Noord-Nederland.

Om tussen noordelijke initiatieven en kennisinstellingen op het gebied van 3D-printen en 3D-elektronica een samenwerking aan te gaan op het gebied van kennisontwikkeling, kennisdelen, kennis verspreiden en het ondersteunen van noordelijke bedrijven alsmede ook opleidingsinstituten het kennisniveau van deze technologieën te verhogen en deze in te zetten voor businesskansen.

Door gebruik te maken van elkaars faciliteiten en infrastructuur zal een Virtual Shared Facility ontstaan welke verscheidene technieken voor 3D-metaalprinten, 3D-kunststof/composietprinten, 3D-glasprinten, en 3D-elektronica in Noord-Nederland omvat. Deze Virtual Shared Facility zal bereikbaar zijn voor MKB en onderwijsinstellingen. Gecombineerd met gezamenlijke kennisontwikkeling over deze 3D-maaktechnologieën, het delen van deze kennis, en het realiseren van toepassingen zal de snelheid waarmee deze technologieën worden omarmt aanzienlijk worden verhoogd.

Om de samenwerking op het gebied van 3D-maaktechnologieën blijvend te maken is er de intentie om gedurende de looptijd van het 3D Print Kompas een community te creëren voor de regio Noord-Nederland.
In het noorden zijn een aantal (industriële) organisaties actief op het gebied van 3D-printen en 3D-elektronica en op een aantal locaties staan inmiddels bijhorende systemen die volop worden gebruikt voor onderzoek. Dit onderzoek begon hoofdzakelijk fundamenteel maar is steeds vaker toepassingsgericht. Vanuit vier initiatiefnemers is een verkenning opgestart om te komen tot een gezamenlijk plan voor de volgende stap: het aanwenden en inbedden van deze technologieën t.b.v. de maakindustrie in Noord-Nederland. Deze initiatiefnemers zijn:

• Innovatiecluster Drachten (vanuit de Advanced Additive projectgroep)
• De 3D-MID-projectgroep uit het Region of Smart Factories samenwerkingsverband (welke dit jaar eindigt)
• Vereniging Industrieel 3D-printcluster Noord-Nederland
• Binder3D, proeftuin voor industrieel 3D-printen

De industriële samenwerkingsverbanden verbinden en ontsluiten hiermee in één gezamenlijk initiatief, met participatie van kennispartners de Rijksuniversiteit Groningen, ASTRON, het Centre of Expertise Smart Sustainable Manufacturing van NHL Stenden, en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR).




Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen