Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Antibiotica vervangers voor de melkveehouderij

Looptijd: van 2017-01-02 tot 2019-12-21

KOM LANGS TIJDENS HET WEEKEND VAN DE WETENSCHAP

Tijdens het Weekend van de Wetenschap openen wij voor iedereen onze deuren!  Kom je een kijkje nemen in ons laboratorium?

Je krijgt een rondleiding door een van onze enthousiaste medewerkers. Daar kun je diverse mastitis bacteriën onder de microscoop bekijken en daar kun je ook zien (onder de fluorescentiemicroscoop) hoe de afweercellen van koeien deze mastitis bacteriën kunnen opnemen voor vernietiging.
Ook kun je zien hoe immunoglobulines van koeien gezuiverd worden uit melk door middel van kleurrijke radiaal flow chromatografie.

Waar: Het laboratorium van Mastivax bevindt zich in het gebouw van Hoogeschool van Hall Larenstein (Agora 1 Leeuwarden).

Wanneer: 6 en 7 oktober van 10:00 tot 16:00 uur 

 

 

 

afbeelding koeien

Het antibioticagebruik in de melkveehouderij is voor 60% gericht op het voorkomen en bestrijden van uierontsteking (mastitis). Mastivax bv heeft een antibiotica vervangend prototype product ontwikkeld tegen deze ziekte gebaseerd op natuurlijke koe-eigen antistoffen met antibacteriële werking, plus immuuncellen uit de koe zelf. Er is zuiverings- en verwerkingstechnologie ontwikkeld om deze stoffen op te werken tot antibacteriële preparaten die niet alleen functioneel zijn, maar ook betaalbaar zijn voor de melkveehouderij.
Het ‘Mastivax prototypeproduct’ bestaat uit (1) een IgG prepraat geproduceerd uit biestwei en kaaswei, (2) een in de stal te bereiden neutrofielen preparaat; en (3) een bijbehorend handelingsprotocol.
Het ‘Mastivax prototypeproduct’ kan nu op laboratoriumschaal worden geproduceerd. Subsidie wordt gevraagd voor het opschalen ervan naar een prototype product dat in de komende twee jaren getest (in combinatie met een behandelingswijze) zal worden in droog te zetten koeien ter preventie van mastitis en in koeien ter behandeling van mastitis. Parallel daaraan loopt het fine-tunen van de technologie en bijbehorende behandelingsprotocollen.
Bij het bereiken van haar doelen kan Mastivax met dit product, afkomstig uit de afvalstromen, een forse omzet te genereren. Het antibiotica gebruik, in relatie tot mastitis, zal dan fors gereduceerd worden terwijl er aanzienlijke werkgelegenheid wordt gecreëerd.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen