Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Aanvullende aanvraag opschaling cementloos en circulair beton

Looptijd: van 2021-05-01 tot 2022-12-31

Theo Pouw BV is actief in grondstoffenrecycling en betonproductie. Theo Pouw heeft een cementloos en circulair beton ontwikkeld (‘CC-beton’), met een CO2-footprint die 52% lager is dan de footprint van regulier cementbeton. Het CC-beton is cementloos vanwege het gebruik van geopolymeren en activatoren als bindmiddel en circulair vanwege het gebruik van gerecyclede toeslagmaterialen (granulaat en zand). Het CC-beton is getest en daaruit blijkt dat het geschikt is voor constructieve toepassing in onder meer bruggen.

Als onderdeel van een eerder KvW-project levert Theo Pouw CC-beton voor constructieve toepassing in een nieuwe verkeersbrug op het Floriade-terrein in Almere. Dit is een primeur. Binnen dat eerdere project gaan de projectpartners (Theo Pouw, Reimert Bouw en Infrastructuur, Cirwinn en de Bruggencampus Flevoland-Floriade) onder meer zorgen voor monitoring van het in de brug toegepaste CC-beton en gaan zij in samenspraak met de markt een beoordelingsrichtlijn op laten stellen, zodat certificering van het CC-beton mogelijk is. Het doel is om het CC-beton breed in de markt geaccepteerd te krijgen en de toepassing te kunnen opschalen.

Deze aanvraag is een logisch en noodzakelijk vervolg op het eerdere KvW-project met de Floriade-brug. Om de toepassing van CC-beton in de markt op te kunnen schalen is het niet alleen noodzakelijk dat het CC-beton wordt gecertificeerd, maar ook dat het op industriele schaal geproduceerd kan worden. Om het CC-beton voor proefstukken en de Floriade-bruggen te kunnen produceren, heeft Theo Pouw gekozen voor een provisorische aanpassing van haar betoncentrale in Almere, die niet toekomstbestendig is. Inmiddels heeft Theo Pouw voldoende ervaring opgedaan en weet zij hoe zij haar betonfabriek definitief moet aanpassen voor de productie van CC-beton op industriële schaal. Dit project heeft als doel deze aanpassing te realiseren. Zo maakt Theo Pouw de weg vrij voor meer (experimentele) praktijkvoorbeelden met constructief CC-beton, versnelde acceptatie en toepassing daarvan in infraprojecten en de ontsluiting van een enorm potentieel aan CO2-besparing door vervanging van regulier cementbeton.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen