In Nederland krijgen jaarlijks 13.800 mensen longkanker, waarvan 800 (6%) in de GGD-regio Amsterdam (bestaande uit Amsterdam, Diemen en Amstellandgemeenten waarmee deze regio volledig binnen de MRA valt). Voor de diagnose van longkanker en tijdens de behandeling, worden long CT-scans gemaakt om de aanwezigheid van tumoren vast te stellen en hun afmeting te bepalen. De CT-scans worden door een radioloog met het blote oog beoordeeld wat veel tijd kost (10-35 minuten per scan, à 5 scans per patient) en kans op fouten vergroot. Dit resulteert in hoge zorgkosten gezien het uurtarief van een radioloog (€74), hoge werkdruk bij radiologen en een suboptimale behandeling van longkankerpatiënten.
Het IMAGING project heeft als doel een softwareoplossing genaamd “Veye VoluMarker” te ontwikkelen om de afmeting van longtumoren en mogelijke uitzaaiingen naar de lymfeklieren automatisch in CT-scans te bepalen, op basis van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence). Dit resulteert in een snellere meting waarbij de gemiddelde tijd voor beoordeling van een scan gereduceerd wordt van 17,5 minuten naar 5 minuten waardoor de kosten met €15,50 per scan dalen. Daarnaast zorgt een automatisering van de beeldanalyse ook voor nauwkeurigere metingen. Gebruik van de nieuwe softwareoplossing zal leiden tot lagere zorgkosten in Nederland en betere kwaliteit van zorg voor de longkankerpatiënt. Na een succesvolle implementatie op de Nederlandse markt zullen ook buitenlandse zorgsystemen kunnen profiteren van de softwareoplossing.
Tijdens het IMAGING project zullen er patientgegevens uit verschillende regionale ziekenhuizen worden gebruikt (projectpartners Erasmus MC (Rotterdam), Nederlands Kanker Instituut (Amsterdam), en enkele onderaannemers). Deze gegevens bestaan uit long CT-scans van verschillende types en merken CT-scanners, en de bijbehorende klinische verslaglegging. Deze beelden en gegevens worden gebruikt om de Veye VoluMarker softwareoplossing te training in het correct meten van de tumoren en het herkennen van longkankeruitzaaiingen in alle types CT-scans. Na de trainingsfase, zal de softwareoplossing met een andere subset van de data getest worden op de nauwkeurigheid van detectie en quantificatie en uiteindelijk met een andere subset van de data gevalideerd worden. In paralel met de validatiestudie wordt het gebruiksgemak van de softwareoplossing geevalueerd door een panel radiologen in het Erasmus MC en NKI, waarbij aspecten zoals snelheid, storingen, leesbaarheid van de data etc onderzocht worden. Na afronding van de validatie studie is de Veye VoluMarker klaar voor CE-certificering als medisch product en implementatie in de Nederlandse klinieken vanaf Q3 2022.
Deze activiteiten zullen worden uitgevoerd door:
Aidence B.V., een MKB uit Amsterdam, welke gespecialiseerd is in het ontwikkelen van softwareoplossing voor automatische medische beeldanalyse op basis van kunstmatige intelligentie voor gebruik in de gezondheidszorg, met een focus op de long. Aidence werkt actief samen met Nederlandse en buitenlandse kennisinstellingen om kennis van de academische klinische experts te vertalen in een innovatief softwareoplossing welke de klinische beeldvormde workflow optimaliseerd. Aidence ontwikkelt deze softwareoplossingen tot en met marktintrede.
Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en het NKI zijn gerenommeerde academische ziekenhuizen met uitgebreide kennis over en ervaring in zorg voor longkankerpatiënten. Binnen deze centra zijn vermaarde experts in de behandeling en diagnose van lonkanker (zogehete Key Opinion Leaders) werkzaam, wiens kennis en expertise internationaal leidend zijn en erkend worden. Het is deze kennis die tijdens het IMAGING project getransformeerd wordt naar een softwareoplossing, waardoor artsen in de MRA en uiteindelijk heel Europa er gebruik van kunnen maken om de behandeling van longkankerpatiënten te verbeteren.