Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

Asbeter, Industrieel Onderzoek asbestdestructie met zuur

Looptijd: van 2018-07-05 tot 2019-07-31
Asbester

Asbeter: doorbraaktechnologie voor asbestverwerking

Elk jaar overlijden in Nederland nog 1.500 mensen aan de gevolgen van asbest. Dat is de reden waarom de overheden in Nederland werken aan de doelstelling om voor 2024 alle asbesthoudende golfplaten van de daken te hebben verwijderd. Er ligt nog 120 miljoen m2 van die golfplaten op de daken. De Asbetertechnologie vermijdt de stort van deze golfplaten en bij stortplaatsen de vervuiling van de bodem met asbest. Asbeter ontwikkelt hiervoor een asbestdestructieproces op basis van industriële afvalzuren dat voor mens en milieu veilig en betaalbaar is.

Deze innovatieve technologie is op meerdere niveaus circulair:
1. Industriële afvalzuren worden nuttig hergebruikt, waarmee 70% CO2-reductie in de keten wordt gerealiseerd.
2. 20% zuivere silica wordt teruggewonnen voor toepassing als secundair bouwmateriaal.
3. Een calciumhoudende reststroom wordt onderzocht voor diverse nieuwe toepassingen.
4. Een zoute reststroom wordt onderzocht voor toepassing als strooizout.


In 2018 wordt gewerkt aan de opschaling van de Asbetertechnologie van labschaal naar een technische installatie. De huidige milieu- en gezondheidsproblematiek rond asbest vraagt om een technologie die hier zo snel mogelijk een een oplossing biedt. Het Asbeterproces vraagt weinig energie. Hierdoor komt er voor het eerst een betaalbaar proces binnen handbereik.

In de prehaalbaarheidsstudie van oktober 2017 tot april 2018 is de volledige asbestafbraak bewezen en is de business case aangetoond. Uit onderzoek van LCA blijkt dat de verwerking van 100.000 ton asbesthoudende golfplaten leidt tot 70.000 – 100.000 ton CO2-reductie.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen