Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.
Menu Sluit
Zoeken

MXL fieldlab

Looptijd: van 2020-01-01 tot 2023-12-31
MXL Fieldlab

Stofwisseling onder de loep
In Leiden wordt het Medical Delta MXL Fieldlab opgezet . MXL staat voor Metabolomics Extra Large.

Metabolomics is het meten van stofwisselingsproducten zoals aminozuren, glucose of adrenaline.) Het samenspel van stofwisselingsproducten van een individu geeft een goede indicatie van iemands actuele gezondheid. De informatie verkregen door metabolomics is complementair aan de informatie vanuit de bestudering van de genen (genomics). Genomics informeert over de risico’s op ziekten, terwijl metabolomics informatie verschaft over de actuele gezondheidsstatus.
Het MXL fieldlab wordt een omgeving waar het regionale MKB, het ErasmusMC en de Universiteit Leiden samenwerken om nieuwe metabolomics-based producten en services te ontwikkelen. Het MXL Fieldlab lab wordt voorlopig gehuisvest in het Leiden.

Het MXL fieldlab zal, samen met partner-MKB’s uit Leiden en de regio, Nederland tot hotspot voor metabolomics ontwikkelen. Grootschalig metabolomics onderzoek aan biobanken en clinical trials zullen veel data genereren, die weer andere bedrijven (farma, voeding, gezondheid, diagnostiek, biotech) zullen versterken. Het MXL fieldlab zal zich in de eerste instantie richten op enkele MKBs die clinical trials en geneesmiddelonderzoek beter willen kunnen uitvoeren, maar staat open voor toetreders met relevante metabolomics vragen.
Metabolomics kan helpen om companion diagnostics te ontwikkelen, om bijwerkingen in klinische trials vroegtijdig te ontdekken of om de werking van een geneesmiddel per patiënt te volgen. Samen met MKBs die bezig zijn met in vitro modellen, in silico modellen en AI zal MXL een netwerk vormen voor innovatief geneesmiddelonderzoek
.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en kennisinstellingen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland veel projecten mede gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken uit de perioden 2007-2013 en 2014-2020. Voor de projecten uit de huidige programmaperiode (2021-2027) kun je op onze nieuwe website terecht.

 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen